Binnenstadslab-nieuws: Deze vakman wil het wiel juist opnieuw uitvinden

BERGEN OP ZOOM – Van je hobby je werk maken. Wie wil het niet. En het is nog mooier natuurlijk als je dat ook nog kunt doen als zelfstandig ondernemer, helemaal volgens je eigen koers. Natuurlijk wel met wat hulp, onder meer van het Binnenstadslab en de specialisten van de Retail Academie.

Bart van der Borst is al sinds z’n jeugd gefascineerd door fietsen. Dusdanig dat hij op z’n zestiende een gekregen mountainbike binnen de kortste keren helemaal uit elkaar had gehaald, tot grote schrik van z’n moeder die de schuur binnenliep. Een dag later zat het rijwiel weer netjes in elkaar, dus het viel allemaal mee. Hij bleek er toen al kijk op te hebben.

Logisch vervolg

In de loop der jaren werd z’n interesse specifieker en ging hij zelf wielen voor sportfietsen maken, specifieker voor racefietsen en mountainbikes. De hobby en vooral ook de resultaten vielen op. Al snel kreeg Bart vragen van mensen uit zijn omgeving die voor hun fiets een wiel op maat wilden. En zoals dat gaat met vakwerk, dat vertelt men door. De aanvragen bleven daardoor komen, dus de laatste jaren zat hij in z’n vrije tijd heel vaak fietswielen samen te stellen. “Ik ben dan ook al even ondernemer, met een eigen KvK-inschrijving en alles wat er bij hoort, maar deed het er tot voor kort bij. Nu wil ik er mijn dagelijks werk van gaan maken. Best een hele stap, die ik écht spannend vind, maar ook wel een logische keuze.”

Bart heeft er een mooi samenwerkingsverband voor gevonden. Vanaf september is hij te vinden in Studio Velo, de speciaalzaak aan de Antwerpsestraat van Wouter Wilting. Daar komen de echte wielerliefhebbers al naar toe, een logische plaats dus voor het aanbieden en uitvoeren van dit specialisme. De zaak wordt er enigszins voor verbouwd, vertelt Bart: “De werkplaats wordt twee keer zo groot en de helft ervan is straks mijn domein.” Hij ziet de samenwerking helemaal zitten. “We hebben dezelfde kijk op kwaliteit en maatwerk leveren, dus vullen elkaar alleen maar aan.”

Belangrijke steun gevonden in Retail Academie

Toch vindt ie het nog best een hele stap, die keuze om fulltime ondernemer te worden. Hij is dan ook blij met de ondersteuning die hij kreeg van het Binnenstadslab, in de vorm van de Retail Academie. “M’n ondernemersplan is net klaar. Ik zat vooral tegen het financiële plaatje aan te hikken. Gelukkig zijn het echte specialisten die de workshops van de Retail Academie verzorgen. Daar heb ik veel aan gehad.” Het heeft hem ook wat zekerder van z’n zaak gemaakt, geeft ie eerlijk toe. “Weet je wat echt helpt? Je bent in die paar maanden heel intensief met elkaar in contact, en ontdekt dat alle ondernemers hun eigen vaardigheden en minder sterke punten hebben. Je leert veel van elkaar. En dan die kennis van de mensen die voor de groep staan, die is écht veel waard! Ik heb er veel meer het gevoel door gekregen dat ik klaar ben voor de vertaalslag van hobbymatig werken naar echt ondernemerschap.”

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.