Binnenstadslab-nieuws: Een winkel annex atelier om in te lijsten

BERGEN OP ZOOM – Sinds kort vind je in het Vierkantje het nieuwe atelier van Kaders & Kunst. Overigens is het tevens een winkel én een galerie, en iedereen is van harte welkom een kijkje te komen nemen. Marian Bekker ontvangt je graag, voor advies en restauraties maar ook als je gewoon eens lekker rond wil neuzen.

Marian zit al heel lang in het vak. Haar vader begon in 1985 een lijstenmakerij, waar tevens posters, ansichtkaarten en standaard lijsten werden verkocht. Dat groeide al snel uit tot een keten met twintig filialen. Toch stopte dat eind jaren ’90 en er bleef alleen een adres over in Breda, gerund door Marian. Dat liep, om gezondheidsredenen, mis in 2010. Ze moest stoppen en besloot enkele jaren daarna een compleet nieuwe start te maken.

Voorzichtig opnieuw beginnen

Samen met haar nieuwe partner begon de onderneemster in 2012 aan een nieuw bedrijf. Ze zijn in meerdere steden gaan kijken naar een goede plek voor deze start en ontdekten dat in Bergen op Zoom weinig aanbod was, dus ruimte in de markt. “We wilden voorzichtig beginnen”, vertelt Marian, “En vonden in de Bosstraat een mooie en betaalbare huurlocatie.” Van die keuze heeft ze absoluut geen spijt. “We gaan zelfs Breda verlaten en hier wonen, boven onze nieuwe zaak.”

Veel te beleven

“Een beetje klein Breda”, noemt Marian onze stad. Ze vindt het hier leuk, onder meer vanwege de historische sfeer en het feit dat er altijd wel wat te beleven is. “Er zijn meer activiteiten en evenementen dan dagen in het jaar”, zegt ze lachend. “Wij houden wel van leven in de brouwerij. Bovendien past mijn ambachtelijke vak heel erg bij de uitstraling van de stad.”

Het werk is nog altijd haar hobby, vertelt ze enthousiast. Zeker het restaureren en inlijsten geeft veel voldoening. Van eeuwenoude doeken tot onderscheidingen en van borduurwerken tot fotografie of posters, ze doet het allemaal met even veel plezier. “Het is best wel eens spannend als je een waardevol kunstwerk moet herstellen, zeker als het tevens veel emotionele waarde heeft, maar het is mooi om te zien hoe blij mensen zijn met het resultaat.”

Proef geslaagd

Omdat de ‘proef’ aan de Bosstraat meer dan geslaagd was en het huurcontract afliep, werd het tijd om te verhuizen. Niet alleen de winkel dus maar ook privé. “We waren meteen verliefd op dit pand aan de Kortemeestraat maar moesten het nog wel met de bank regelen. Dat duurde even omdat ik drie jaar omzetcijfers moest kunnen overleggen maar uiteindelijk is het dus gelukt.”

Veel meer dan alleen een lijstenmakerij

Klanten vinden het prachtig, vertelt Marian. “Ze vallen vaak even stil als ze voor het eerst binnen stappen. Daarnaast heb ik hier natuurlijk meer passanten dus we worden ook door anderen meer gezien. Met name in het weekend stappen er veel dagjesmensen binnen.” Omdat ze ook de nodige betaalbare cadeau-artikelen en woonaccessoires verkoopt, vinden die het eveneens een leuk adres. “We willen de drempel laag houden. Iedereen moet zich welkom voelen, om ons assortiment te bekijken maar ook vanwege de exposities die we houden. Aanstaande zondag openen we hier de eerste, met werken van kunstenaars uit Bergen op Zoom en de regio.” De officiële opening is om 15.00 uur. Kom gerust kijken, je wordt met open armen ontvangen.

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.