Binnenstadslab-nieuws: Nu ook gezellige zitjes in de Bergse straten

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Vanaf nu staan op vier plaatsen in de Wouwsestraat en Zuivelstraat gezellige zitjes buiten, voor de etalages van winkels. Het is onderdeel van het project dat de binnenstad levendiger en nog sfeervoller moet maken. De ondernemers zijn er blij mee en bezoekers van het centrum vast ook.

Een opmerking die mensen nog wel eens maakten over de binnenstad was dat deze weliswaar historisch prachtig is maar wel erg ‘stenig’. Niet alleen miste men groen maar bijvoorbeeld ook zitjes. In het kader van een nog gastvrijer welkom bieden, zijn daarom een aantal aspecten van die opmerkingen en wensen opgepakt door het Binnenstadslab. Er zijn inmiddels de eerste stickers uitgedeeld die laten zien waar je welkom bent voor gebruik van het toilet en tevens zijn er al enkele geveltuintjes aangelegd.

Vanaf nu is tevens een begin gemaakt met zitjes in de stad, die er niet alleen uitnodigend uitzien maar ook erg praktisch zijn. Het zijn geen decorstukken. Er staat met grote letters ‘Ga gerust zitten’ op, zodat mensen weten dat ze er ook echt gebruik van mogen maken.  Niet alleen voor wie slecht ter been is overigens, ook voor wie even op het gemak wil kunnen wachten op een shoppende partner bijvoorbeeld.

‘Blij mee!’

Sonja Jonkers, van Bijou Brigitte, is blij met het initiatief: “Een geweldig idee! Het maakt de stad gezelliger en misschien houd ik er zelfs wel extra klanten aan over. Je etalage wordt vast langer en vaker bekeken en als klanten al aan het rondkijken zijn binnen, wetende dat hun partner rustig buiten kan wachten, kunnen ze dat veel meer op hun gemak doen. Maar het is natuurlijk ook prima als mensen gewoon even willen zitten.” Ze is blij met de inspanningen en de nieuwe impulsen van het Binnenstadslab. Samen de stad leuker maken, is haar devies: “Je kunt wel blijven zeuren over dichte deuren maar er gebeurt ook heel veel moois. Je moet het alleen wél willen zien.”

Meer zitjes in de stad

Vooralsnog staan er bankjes in de Wouwsestraat, bij Bijou en Hippe Zaken, en in de Zuivelstraat, bij Schoenmode Den Boer en Bohemi. Deze ondernemers hebben de zitjes geadopteerd en zorgen dus niet alleen dat ze ’s avonds weer binnen staan maar tevens voor het onderhoud ervan. Voor andere straten en pleinen in het centrum wordt nog gekeken naar wat er kan. Zo komen er mogelijk vaste zitplaatsen bij op Sint-Josephplein en ook andere plekken worden tegen het licht gehouden.

Ondernemers die zelf het initiatief willen nemen om een bankje buiten te zetten kunnen altijd even contact opnemen met het Binnenstadslab, als ze willen weten wat er op hun locatie mag en kan. Er komt namelijk een nieuw uitstallingsbeleid aan, dat onder meer aangeeft hoe ver iets uit een gevel mag steken maar dat eveneens eisen stelt aan de uitstraling, die moet passen bij het historische karakter van de stad.

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.