Een entree met uitstraling voor Sint-Gertrudiskerk aan Grote Markt

BERGEN OP ZOOM – Het werd vorig jaar mei al aangekondigd door het college en moet een jaar later, in mei 2018 dus, werkelijk zo ver zijn. Onder de Peperbus krijgt de Sint-Gertrudiskerk een prachtige nieuwe entree, die voor veel meer bezoek en de nodige grandeur moet zorgen. Maar daar blijft het niet bij…

"Binnenkomen in de kerk moet weer enige allure krijgen", sprak wethouder Ad Coppens al vorig jaar en vandaag is die aankondiging vorm gegeven in een intentieverklaring, ondertekend door het Cultuurbedrijf, Team Vrijetijdseconomie van de gemeente. Het kerkbestuur Lievevrouweparochie, de Gertrudis Cultuur Stichting en Stichting Bezichtiging Monumenten.

Veel mensen vonden het altijd maar vreemd dat de kerk niet via de voordeur te betreden was maar alleen langs de zijdeur in de Kerkstraat. Voor bezoekers van buiten de stad een moeilijk vindbare plaats en dat is in een stad die toerisme belangrijk vindt natuurlijk geen goede zaak. Dus de deur aan de zijkant gaat voortaan alleen nog open bij bijzondere diensten en binnenkomen doe je straks weer onder die statige toren, door een uitnodigende entree.

Uitnodigend

Het heeft nog wat voeten in de aarde. Niet alleen om te voorkomen dat de geopende grote deuren voor veel kou en tocht gaan zorgen, maar vooral om een portaal te maken dat uitnodigt en bij aankomst al zo veel mogelijk van de kerk laat zien. Daarom is gekozen voor een extra portaal van glas. Het moet er zeer indrukwekkend uit gaan zien. In de ontvangstruimte komt tevens een balie waar gasten welkom geheten en nader geïnformeerd kunnen worden. De kerk gaat ook langer en vooral vroeger open voortaan.

Meer beleving

Onderdeel van de in het convenant gemaakte afspraken zijn bovendien extra activiteiten en vooral meer beleving voor bezoekers. Beneden kun je op een monitor straks de beiaardier aan het werk zien en de gidsen gaan nog meer mooie verhalen vertellen over de geschiedenis van het pand en de mensen die er begraven liggen. Tevens is het idee om het gebouw vaker een rol te geven in evenementen en te gaan gebruiken voor bijvoorbeeld exposities, als een verlengde van de activiteiten in het Markiezenhof.