Binnenstadslab-nieuws: Ondernemen is je nek uit durven steken

INGEZONDEN MEDEDELING

Stephanie Franken is in september 2015 begonnen met haar winkel KEK Lifestyle aan de Zuivelplein. Best een gedurfd concept, in tijden waarin het in stadcentra economisch gezien op z’n minst spannend is te noemen. Ze heeft er nog geen minuut spijt van gehad. Nou ja, op die hele grote lekkage na dan…

Het is een hele bijzondere carrièreswitch, van een psychologiestudie naar een winkel met lifestyleproducten en artikelen voor kinderen. “Het is begonnen met een webshop, legt Stephanie uit. “Ik ben niet zo’n stilzitter en ontwierp van alles, in het begin vooral sieraden. Die ben ik online gaan verkopen en dat liep best goed, ben het zelfs aan gaan vullen met bijpassende producten als sjaals enzo.”

Beperkte risico’s

Na haar opleiding had ze even geen zin in verder studeren en zo ontstond het idee van een eigen winkel. Stephanie ging zich in de mogelijkheden verdiepen en kwam terecht bij leegstandbeheerder Alvast. Ze vertelt: “Zij boden een aantal mooie winkellocaties aan voor huurtarieven die als starter nog op te brengen zijn en zo kwam ik op deze plek terecht. Het voelde meteen goed en ik kon er met een halfjaarcontract beginnen dus de risico’s bleven beperkt. Inmiddels is dat halve jaar voorbij en zijn we in onderhandeling voor de komende twee jaar. Pandeigenaren hebben niets aan leegstand dus ik vertrouw erop dat mijn huurkosten betaalbaar blijven. Ze kijken bij Alvast ook echt naar je omzetcijfers, het is allemaal zeer reëel.”

Vertrouwen in de toekomst

Haar winkel bleek een schot in de roos dus er is alle reden voor vertrouwen in de toekomst. “Natuurlijk heb ik hier en daar m’n assortiment bijgesteld. Er bleek bijvoorbeeld veel vraag naar kinder- en babyspulletjes, dan speel je daar op in”, vertelt de onderneemster. Ze is heel blij met een groeiende trouwe klantenkring, die haar veel mond-tot-mondreclame bezorgt. Of ze ook steun heeft of heeft gehad aan de gemeente? “Ik heb die eigenlijk nooit gezocht”, vertelt ze eerlijk. “Ik was bang om van het kastje naar de muur te worden gestuurd en ben zelf dingen gaan uitzoeken. Er was toen ook nog geen Binnenstadslab waar je zo terecht kon.” Een idee over de aanpak van het centrum heeft ze wel: “Focus je niet op concerns en filialen, die eenheidsworst voegt weinig toe en die bedrijven wankelen ook steeds meer. Probeer juist bijzondere winkels en initiatieven een kans te geven, dát maakt een stad interessant. Het is bovendien niet risicovoller meer, want met de grote bedrijven heb je net zo min zekerheid anno nu.

Stephanie geniet nog dagelijks van haar avontuur als kleine zelfstandige, vertelt ze; “Ik heb er nooit spijt van gehad. Behalve kort nadat we de winkel hadden ingericht en een enorme regenbui voor een knoert van een lekkage zorgde bij de bovenburen, waardoor mijn winkel ook blank stond. Gelukkig is het via de verzekering allemaal prima opgelost en opgeknapt. Het is er alleen maar nóg mooier door geworden.”

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.