Binnenstadslabnieuws: Mariël vindt het ‘stikleuk’ in de binnenstad

BERGEN OP ZOOM – Of ze nog echt een starter is? Ja en nee, Mariël Wijlens draait al weer een aantal jaren mee maar zit pas sinds juni echt in de winkelstraten van het Bergse centrum. Die keuze is heel goed uitgepakt; “Wat een warm welkom!” Ze leerde al snel dat je er zeker niet alleen voor staat als zelfstandig ondernemer in de Wouwsestraat.

Van oorsprong heeft Mariël een heel andere creatieve achtergrond, in de offset bij een drukkerij. Die sector kreeg het zwaar echter en ze kon er niet blijven. Het was uiteindelijk misschien wel een geluk bij een ongeluk. Ineens was er tijd en die gebruikte ze om helemaal gek te worden van borduren. Niet de klassieke vorm maar met moderne toepassingen en zelfs op grote machines. Maar liefst 15 jaar deed ze dat thuis en vanuit haar arts-and-crafts werkplaats Stitch Eleven in de Koevoetstraat. Vervolgens had ze een jaar haar winkel in de Korenbeursstraat en sinds kort in één van de drukste winkelstraten van de stad. Heel spannend maar vooral ook leuk! Ze is nog geregeld onder de indruk van het warme bad dat de binnenstad bleek te zijn. “Ik ben echt volop verwelkomd door onder meer bezoekers, ondernemers, omwonenden en het Binnenstadslab. Heb ook geen moment het gevoel gehad er alleen voor te staan, er is altijd wel iemand die je helpt.”

Goed nagedacht

Het is een verhaal dat je vaker hoort. Iemand is goed in een bepaalde hobby en krijgt steeds vaker opdrachten en aanvragen, zodanig dat de liefhebberij langzaamaan een fulltime bezigheid wordt. Het overkwam Mariël ook; “Het werd steeds drukker bij me thuis en dat was heel gezellig. Ik heb zo ook heel veel mensen leren kennen en ideeën opgedaan. Maar er komt een moment dat je het anders aan moet gaan pakken.” Het werd een echt bedrijf en dat bleef maar groeien. “Ook de winkel die ik een jaar in de Korenbeursstraat had, was een belangrijke fase”, vertelt ze. “Dat was een eigen pand dus de lasten vielen mee en het gaf me de tijd om rustig na te denken over wat ik als concept echt graag wilde.”

Levensmotto

Onderdeel van haar plan was om op een A-locatie te gaan zitten en toen ze ontdekte dat de winkelruimte aan de Wouwsestraat 5 beschikbaar kwam, twijfelde ze geen moment. “Natuurlijk was het spannend, die keuze. Je weet dat je huurverplichtingen aan gaat maar ik zag vooral kansen.” Enkele maanden na de opening durft ze al te zeggen dat het een goede beslissing was. Het is alleen maar drukker geworden.

“Als ik niet open ben, ben ik toch vaak met m’n bedrijf bezig. Bijvoorbeeld tijdens zoektochten naar nieuwe spulletjes, soms zelfs omdat een klant iets specifieks wil. Echt superleuk!” Dat is dan ook de belangrijkste tip die Mariël starters mee zou willen geven: “Als je een leuk eigen concept hebt, moet je er met passie in duiken. Die bevlogenheid straal je uit en daar houden mensen van.” Ze heeft er een levensmotto van gemaakt dat ook op de uitnodiging stond toen haar nieuwe winkel open ging: ‘Dromen, durven, doen!’