Blog: Bezorgschaamte

Bezorgschaamte

Een nieuw woord dat ik tot voor kort nog niet had gehoord maar ik kwam het een tijdje terug tegen in de krant. Wat houdt 'bezorgschaamte' in en moeten wij er last van hebben? Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit van deze kant bekeken maar ga dit samen met jullie doen en dan kun je zelf kiezen of je schaamte hebt of niet.

Door: Annelies Voss

Voor mij is online iets bestellen een uitkomst. Lichamelijk ben ik niet altijd even stabiel dus even online die cartridges bestellen, mijn koffie-cups, een boek en ga zo maar door, is ontzettend handig. Niet dat hier elke dag een bezorger op de stoep staat maar ik koop wel regelmatig via internet, gewoon omdat het mij een ritje naar de stad scheelt en ik dus meer energie overhoud om andere dingen te doen.

Zelf ben ik wel gesteld op het onderhouden van de ondernemers in mijn woonplaats Halsteren, alles wat ik daar kan halen doe ik dan ook. Want waar zouden wij zijn zonder de winkels in de buurt? Dat brengt mij bij het verschijnsel bezorgschaamte. Waarom zou je je ervoor moeten schamen?

  • Met deze manier van winkelen spekken wij de kas van de online grote ondernemingen en niet de winkeliers in de buurt.
  • Al onze bestellingen moeten worden verpakt voor het verzenden, dus het milieu wordt extra belast met al dat verpakkingsmateriaal.
  • Het vervoer: Hoeveel busjes rijden er op één dag niet rond, van grote en kleinere bezorgbedrijven. Ook dat drukt op ons milieu, iets waar wij ons steeds meer bewust van worden.
  • Dan is er nog een groot deel van de bestellingen, vooral kleding, dat met grote getalen wordt teruggestuurd.

Ik vind thuis passen ook heerlijk hoor. Geen krap pashokje, geen vreselijk paskamerlicht dat je er op zijn voordeligst uit laat zien. Je kunt zelfs twee maten van alles bestellen zodat je de keuze hebt, heel handig dus. Maar ons ‘gemaksgedrag’ is dus wel dubbel belastend voor het milieu.

Al met al een lastig onderwerp, vind ik zelf. We willen graag met zijn allen goed bezig zijn wat het milieu betreft maar is al dat online shoppen dan wel zo slim? Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet en ik hoop dat je er zelf over na gaat denken, want uiteindelijk moeten wij het toch met zijn allen doen. Met dit stukje leg ik je niets op, het is een ‘nadenkertje’, ook voor mijzelf, en de keuze is aan jou.

Reacties zijn van Harte welkom,

Liefs Annelies

Anne Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen website.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl