Blog: Dicht bij jezelf blijven

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Dicht bij jezelf blijven

Hoe blijf je dichtbij jezelf? Niet bij wat anderen vinden of denken, nee bij wat jij vindt en waar jij je prettig bij voelt. Het is lastig in een wereld waarin mensen steeds harder roepen en op social media delen wat ze vinden.

Door: Annelies Voss

Onderbuikgevoel

We hebben het allemaal; een onderbuikgevoel, maar vaak is dit gevoel niet actief omdat we niet de tijd nemen om ernaar te luisteren en te handelen. 

Het gebeurt regelmatig dat je een besluit hebt genomen of geluisterd hebt naar een ander en achteraf denkt: Oh nee, had ik nu maar naar mijzelf geluisterd. Dat is het moment dat je onderbuikgevoel je aanspreekt. 

Luisteren

Hoe leer je weer luisteren naar jezelf? Als je jezelf te vaak hebt laten beïnvloeden door wat anderen vinden is het lastig om je eigen stem weer te vinden. Je zult merken als je je bewust wordt van je stem, dat hij steeds duidelijker te horen wordt. Het is geen magie, nee het zit in jou. Je weet het ook en hebt het ervaren, alleen heb je er een deksel op gedaan. 

Deksel

Haal het deksel eraf, neem de stap om naar jezelf te luisteren en je niet te laten beïnvloeden. Er is natuurlijk niks mis met advies vragen aan anderen om je denkwijze te ventileren, dit help vaak om je eigen beeld duidelijker te krijgen. Laat je niet ondersneeuwen door meningen en inzichten, als je dichtbij jezelf blijft voelt het goed en sta je sterker. 

Meningen

Meningen van anderen kunnen je ook verlammen, waardoor je niet verder komt en dus blokkeert. Heel zonde want ook jij hebt een mening en inzicht, je weet diep van binnen wat bij jou past. Ga je mee in de meningen van anderen, ga je steeds verder weg van jezelf? Dat kan niet de bedoeling zijn. Jezelf zijn en blijven is zo belangrijk voor jou als mens.

Ik wens je toe dat je het deksel eraf haalt, je stem weer gaat vinden en hem vasthoudt zodat je stevig staat ook al waait het soms hard in het leven. 

Reacties zijn altijd welkom, liefs Annelies

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl