Blog ‘gestrand in Peru’ (4): Positiviteit

Tessa Govers (25) uit Halsteren is gestrand in Cusco, Peru. Vanwege de coronadreiging kan ze letterlijk geen kant meer uit. Vanuit haar hostel schrijft ze voor KijkopBergenopZoom.nl over het dagelijks leven in quarantaine. Vandaag haar vierde blog in de serie ‘gestrand in Peru’: Positiviteit.

Vandaag is dag 13 in quarantaine. En nee, deze dag is helemaal niet zo erg als het nummer doet vermoeden. Dag 13, en eigenlijk ook de voorgaande dagen, zijn prima verlopen. In mijn vorige blog had ik beschreven dat ik per direct in een soort gevangenis was beland door alle ineens ingestelde regels, maar nu kan ik zeggen dat het eigenlijk reuze meevalt.

door: Tessa Govers

De regels, zoals één meter afstand houden en altijd je mondkapje op, worden wel strikt gehandhaafd; al vergeet ik mijn mondkapje nog steeds met enige regelmaat, maar het gaat steeds beter! De regel waar ik het meest tegenop zag en wat het verblijf hier dus ook een echte gevangenis zou maken, die wordt gelukkig niet meer gehandhaafd. De afgelopen dagen hebben we nog steeds op de binnenplaats van het hostel kunnen chillen, dus dat is wel heel fijn!

Eten en boodschappen

De afgelopen paar dagen was het eten niet al te denderend, met name het avondeten liet erg de wensen over. Niet qua smaak en dergelijke, maar vooral qua hoeveelheid. Gelukkig zit hier in Cusco een Nederlandse consul van de ambassade en die heeft ons de afgelopen dagen van extra fruit en ander voedsel voorzien, erg fijn!! Gisteren nog een hele lading boodschappen van hem binnen gehad, dus we kunnen hier in ieder geval nog een tijdje doorbrengen!

Een klein wondertje?

Verder hadden we gisterenavond alweer een stuk beter avondeten, dus ik denk dat het hostel de zaakjes nu ook weer wat beter op de rails heeft. We hadden gisterenavond ook nog een nieuwe meeting gehad, maar daar is eigenlijk niks nieuws uit naar voren gekomen. De regels worden gehandhaafd, meerdere mensen zijn op corona getest en we zitten hier nog tot 21 april en de Nederlandse overheid moet een klein wondertje verrichten om ons hier eerder uit te krijgen.

Netflix en workouts

De afgelopen dagen heb ik mijzelf vermaakt met bijzonder veel Netflix, maar geloof het of niet, er zijn ook eindelijk workouts aan te pas gekomen! Vanmorgen nog met een groepje van 5, ja met de verplichte 1m afstand tussen elkaar, een HIIT-workout gedaan. We kunnen er dus weer even tegenaan!

Positief gestemd

Zoals je dus misschien wel kunt lezen, ik ben nog steeds positief gestemd. Er wordt goed voor ons gezorgd en ik weet mijzelf nog steeds prima te vermaken, dus niets te klagen. Daar denkt helaas niet iedereen zo over. Hier hebben jullie lezers niet heel veel aan, maar dit is wel iets wat me van mijn hart moet.

Stinkende best

Noem mij te positief of naïef of hoe je het ook wilt noemen, maar ik heb het idee dat iedereen hier zijn stinkende beste doet om het voor ons zo fijn mogelijk te maken hier. Iedereen hier zit in dezelfde situatie en iedereen wilt naar huis, maar dan kan je er alsnog wel het beste van maken hier. Ik las bijvoorbeeld in het NRC over dit hostel: “Van jeugdherberg naar terrorhostel.” Ja, pakkende titel wel, maar absoluut niet waar. Iedereen doet hier zijn stinkende best voor ons en we hebben nog steeds onze eigen vrijheden, schone douches en wc’s en noem maar op.

Leugens verspreid

Een ander voorbeeld, wat mij ook gewoon pijn doet, zijn leugens die worden verspreid. Een aantal Engelse meiden hadden een interview gegeven op tv, goed voor de publiciteit natuurlijk en om landen sneller actie te laten ondernemen, maar de leugens die daarin voorkwamen en hoe alles daarin wordt aangedikt… Met dan als argument: “Ja, dan komen ze ons misschien sneller halen.” Ik vind dat heel ondankbaar en onrechtvaardig, zowel naar Peru als naar dit hostel toe. Dus even voor alle duidelijkheid: er wordt zo goed als mogelijk voor ons gezorgd, we worden niet uitgehongerd of iets dergelijks en als iedereen met dezelfde positieve mindset hier zou rondlopen, dan zou het helemaal geweldig zijn!

De eerder verschenen blogs in deze serie:

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl