Blog: Grondverf

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Grondverf we kennen het allemaal, het is de basis voor het betere schilderwerk. Het draait om de basis die je aanbrengt en dit wil ik graag vertalen naar de ‘grondverf’ die je dagelijks aanbrengt om je dag te starten.

De basis

Op welke basis starten wij onze dag, zeker in deze bizarre tijd? Er zijn zoveel manieren waarop mensen momenteel hun dag opstarten. Onze pubers gebruiken de ochtend vooral om uit te slapen terwijl wij toch elke dag zoveel mogelijk onze normale routines volgen, gewoon omdat dit het beste werkt voor ons.

Wat is jouw grondverf voor de dag, de basis waardoor je de dag aankunt?

Denk je er weleens over na, hoeveel invloed de start van je dag heeft op de rest van je dag?

Wat laat je bewust wel of niet toe in de ochtendfase zodat je dag beter verloopt?

Routines

Iedereen heeft zijn routines op een dag, de een start met koffie de ander met thee. Je kunt de dag starten met de krant, met sporten of gewoon even niets. Ik zie steeds meer mensen die juist in deze tijd starten met yoga of meditatie, daar ben ik best jaloers op die discipline kan ik niet opbrengen. 

Toen dit allemaal begon, las ik ook iedere morgen de berichten over corona maar ik merkte al snel dat ik daardoor heel onrustig werd en het mijn mindset voor de dag niet ten goede kwam. 

Ik begin de dag graag positief, dus verheug ik mij bij het wakker worden op mijn eerste kopje thee. Dat is voor mij een rustig moment om wakker te worden en nog niet aan de ellende van de wereld te hoeven denken. 

Grondverf

Welke grondverf gebruik jij om je dag zo optimaal mogelijk op te starten? Het valt niet mee zeker niet als je nog kleine kinderen in huis hebt die de hele dag zorg nodig hebben en van alles van je vragen, terwijl je misschien ook nog moet thuiswerken.

Daarom juist is het zo belangrijk om bij de start van de dag jezelf even goed op te starten zodat je al die uitdagingen aan kunt. Dompel jezelf niet meteen onder met het nieuws maar iets positiefs of gewoon even niets, zoek wat bij jou past zodat je rustig kunt beginnen aan een nieuwe dag die ook leuke dingen zal brengen. 

Structuur

Ik kom nog even terug op structuur, we weten dat dit voor kinderen essentieel is maar ik denk zeker nu ook voor ons als volwassenen. Structuur geeft ons houvast in onzekere tijden, het maakt ons leven overzichtelijk en geeft rust. Ik bedoel hiermee geen streng regime in huis maar vaste momenten die voorspelbaar zijn. Als je de dag gewoon laat komen gaat die misschien een poosje goed maar op den duur ga je verlangen naar ankers in je dag die je kunt vastgrijpen. Ik hoop dat jij ook een grondverf kunt vinden die bij jouw leven past en je rust kan geven in deze rare tijden. Je bent niet de enige die tobt met het vinden van een andere structuur maar gelukkig zijn wij mensen flexibel en passen we ons snel aan door een nieuwe grondverf aan te brengen.

Ik wens je veel sterkte toe en vooral gezondheid, liefs Annelies!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl