Boerenprotest: trekkers door binnenstad en bij Sabic

BERGEN OP ZOOM – Protesterende boeren zijn vanmorgen met een colonne trekkers en landbouwvoertuigen door Bergen op Zoom getrokken. Zo ging de protestrit onder meer door de binnenstad, langs de Steenbergsestraat, Grote Markt en Lievevrouwestraat. Later deze morgen waren ze bij het terrein van Sabic. 

Mede-organisator Sjack Snepvangers legt uit dat de actie vooral bedoeld is om ook lokaal eens gezien en gehoord te worden als boeren en ondernemers. "We willen geen overmatige overlast veroorzaken maar wél laten zien dat we er zijn en dat we het absoluut niet eens zijn met de huidige gang van zaken." Op een publieksvriendelijke wijze de tanden eens laten zien, als het ware, bevestigt hij. Al klinkt er ook een waarschuwing: "Als het voortduurt, worden de acties misschien wel wat harder."

Oneerlijke normering

Vanmorgen hebben de boeren zich in Wouw verzameld en zijn ze via de snelweg richting Bergen op Zoom gereden. Snepvangers: "Daar hadden we eigenlijk geen toestemming voor maar we willen gezien worden. We kregen wel al snel politiebegeleiding en die is bij ons gebleven." Na een rondje door de stad is de stoet naar Sabic getrokken. "We hebben daar een half uurtje de entree bezet. We willen aandacht voor het feit dat grote bedrijven als dit aan veel lagere normen moeten voldoen dan wij. Aan bepaalde nieuwe regels vált gewoonweg niet te voldoen." Het wordt onevenredig bij de boeren weggelegd, stelt de actievoerder.

Meer acties, ook lokaal

Reden voor de acties van vandaag is ook omdat, in tegenstelling tot wat landelijk beweerd wordt, er helemaal geen echt akkoord zou zijn. "Het is hoogstens een deelakkoord. We wachten nu eerst af of het RIVM-rapport wordt vrijgegeven. Wij denken dat veel beweringen in of over dat rapport niet kloppen." Mede hiervan gaat afhangen wat er nog aan acties volgt, vertelt de melkveerhouder uit Heimolen.

Ook de supermarktketens zijn nog niet per se veilig, meldt hij. "De rechter heeft de acties van de FDF weliswaar verboden maar op individuele basis kan er nog van alles gebeuren", klinkt het strijdbaar. "We zijn onderhand meer dan genoeg uitgeknepen door die afnemers." Er zit dus meer boosheid onder de boeren dan alleen betreffende de uitstootnormeringen en verdere acties, óók lokaal, zijn zéker niet uitgesloten.

Volop steun

Vooralsnog is de sfeer allesbehalve grimmig of vervelend, vertelt Snepvangers. "Mensen komen naar buiten om te filmen en zwaaien naar ons. Er is veel begrip juist." Het doet hem hoorbaar goed. De trekkers maakten ook nog een tussenstop op de Bergse Boulevard en kregen er bij het Strandhuys koffie aangeboden. Hierna trok de stoet richting Moerdijk.

 

Filmpjes en foto's 1 en 2: Lia Koenen