Bouw van Op de Weele gaat door volgens plan

BERGEN OP ZOOM – Eigenlijk zei wethouder Patrick van der Velden het zo'n twee maanden geleden al. Hij gaf aan best te willen luisteren naar de bezwaren van de omwonenden, maar liet ook weten dat het niet zou leiden tot aanpassing van de bouwplannen voor Op de Weele. Dat is inmiddels officieel bevestigd.

In de wijk De Nieuwe Kaai ontstond vorig jaar het nodige rumoer, toen duidelijk werd hoe hoog de Op de Weele flat die er naast komt te staan eigenlijk is. Veelgehoord commentaar was dat zowel gemeente als de projectontwikkelaars dit bewust erg stil hadden gehouden. Buurtbewoners probeerden met man en macht de plannen alsnog te laten wijzigen. Dat is dus niet gelukt.

Ongewijzigd

Vandaag deelde het college van B en W mee dat de bouw van Op de Weele ongewijzigd door kan gaan. Het valt binnen het eerder vastgestelde bestemmingsplan en dan valt er weinig meer te weigeren. Ook aanpassingen opleggen is dan eigenlijk geen optie meer. Er waren nog wel 33 zienswijzen, één collectieve zienswijze en één petitie ingediend maar die hebben er niet voor kunnen zorgen dat de bouw moet worden aangepast. Veel bewoners zijn vooral bang voor inkijk en schaduw van de flat. Volgens een vertegenwoordiger van de bouwpartners gaat vooral dat laatste erg meevallen.

Afbreuk

Op de Weele ligt aan de Blauwe Schuit als één van de deelgebieden van Nieuwe Vesting en ligt ten noorden van het Groot Arsenaal, tegenover de Nieuwe Kaai. Ook de Vereniging Binnenstad verzette zich tegen de 'woontoren', onder meer omdat de hoogte van het gebouw afbreuk zou doen aan de historische uitstraling van het Groot Arsenaal. Die protesten mochten eveneens niet baten.

Afbeelding: door buurtbewoner gemaakte montage (gebouw wordt niet echt zo rood)

Meer lezen: