Bovengemiddeld veel gescheiden inwoners in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOOM / DOETINCHEM – Vandaag werd De Nationale Echtscheidingsmonitor gepubliceerd. Een overzicht van allerlei cijfers omtrent scheiden in Nederland, grotendeels per gemeente uitgesplitst. Bergen op Zoom zit behoorlijk boven de gemiddelden als het om gescheiden inwoners gaat.

De Nederlandse gemiddelden schommelen al behoorlijk wat jaren rond de 8 á 9 procent. In Bergen op Zoom was het in 2017 een percentage van 10,4 procent, een jaar later nog een tiende procent hoger. Samen met Roosendaal (10,3) en Helmond (10.9) zijn we daarmee de enige Brabantse gemeenten die boven de 10 procent uitkomen. Ter vergelijking: Eindhoven staat op 9,1 en Breda op 9,3 procent. In kleinere plaatsen liggen de percentages vaak lager.

Eén op de drie

Het aantal scheidingen loopt in heel Nederland op. Inmiddels sneuvelt ongeveer 1 op de 3 huwelijken, valt te lezen in De Nationale Echtscheidingsmonitor, die vandaag werd gepubliceerd door  het platform GecertificeerdeMediators.nl en is gebaseerd op cijfers van het CBS en Eurostat. Er staat wel een stijging tegenover van het aantal geregistreerde partnerschappen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat januari de meest dramatische maand is, dan overstijgt het aantal scheidingen zelfs de gesloten huwelijken.

Stijgingen

Een ander opvallend feit is dat er gemiddeld meer mannen hertrouwen dan vrouwen. Ook loopt de leeftijd waarop mensen scheiden op. Het gemiddelde ligt voor mannen al sinds 1990 boven de 40, voor vrouwen is dat zo sinds 2003. Verder zijn dus de verschillen in percentages per gemeente enorm. Het zal mogelijk niet zo verbazen dat Staphorst met 3,3 procent het laagste ligt. De Limburgse gemeenten Heerlen (13,5) en Kerkrade (12,5) zijn de twee Nederlandse gemeenten met de hoogste cijfers. Maar ook onze gemeente bevindt zich met die 10.5 procent in de hogere regionen. Ten opzichte van tien jaar geleden is dat percentage hier met 1,9 procent gestegen.

Meer cijfers en gegeven vind je hier.

Bron: GecertificeerdeMediators.nl / stockfoto: PxHere