Brabant Remembers opent Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Op donderdag 13 juni wordt een interactieve kunstinstallatie geopend tussen het Canadese en Britse ereveld. Het Dilemma Doolhof stelt bezoekers voor ingrijpende keuzes in conflictsituaties uit het verleden en heden. Zo wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog  invoelbaar gemaakt en overgedragen aan jongere generaties.

Het Dilemma Doolhof is een concept van Mothership, ontwikkeld voor het programma van Brabant Remembers, een initiatief dat provinciebreed oorlogsverhalen levend houdt. Een deel van die gebeurtenissen is gebruikt voor dit doolhof, om bezoekers bewust te maken van de impact van de vaak levensbepalende beslissingen waar mensen in oorlogstijd voor stonden en staan. Iedere keuze die je op elk kruispunt in het doolhof maakt, bepaalt het vervolg van het verhaal. Er is gekozen voor een sober ontwerp, om de nadruk te leggen op de verhalen. Die worden ten gehore gebracht in zowel het Nederlands als in het Engels.

Belangrijke gedenkplek

Met de locatie van het Dilemma Doolhof, tussen de twee militaire erevelden in, wordt meer aandacht gevestigd op de rol en de impact van de Slag om de Schelde bij de bevrijding van Brabant en Nederland. Vooral veel Canadezen en Britse soldaten kwamen hierbij om. Dat maakt deze locatie tot één van de belangrijkste erevelden in Nederland. Het project is tevens deel van de opmars naar de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland in 2020. Het Dilemma Doolhof blijft minstens één jaar op deze locatie staan en is vrij toegankelijk.

Meer weten over Brabant Remembers? Indringende verhalen uit WO II ontdekken? Kijk eens op de website.

Artist impression: © Mothership