Bravis ziekenhuis rookvrij per 31 mei 2019

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Op vrijdag 31 mei is het Wereld niet roken dag en vanaf die datum is het Bravis ziekenhuis volledig rookvrij. Er mag niet meer gerookt worden in de gebouwen en op de buitenterreinen. De rookfaciliteiten zijn verdwenen en met borden en tegels wordt de rookvrije zone gemarkeerd.

Bianka Mennema, lid Raad van Bestuur, licht toe: “In het Bravis ziekenhuis zetten we ons continu in om ziekte te bestrijden en gezondheid te bevorderen. We vragen aandacht voor preventie en stimuleren een gezonde leefstijl. We voelen ons met elkaar verantwoordelijk voor een gezonde en schone omgeving en hebben ook zelf een voorbeeldfunctie. Wij vinden dat roken daar niet meer bij past. Want actief én passief roken is schadelijk voor de gezondheid; van rokers, van omstanders en van het ongeboren kind. Met het rookvrij beleid ondersteunen wij de landelijke beweging naar een rookvrije generatie en dragen we bij aan een gezonde start.”

Geen uitzondering

Het rookverbod geldt voor alle rookwaar en voor iedereen: voor patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers, externe medewerkers en iedereen die het terrein van het Bravis ziekenhuis betreedt.

Ondersteuning

Het Bravis ziekenhuis stimuleert en adviseert patiënten zoveel mogelijk om te stoppen met roken en biedt daar ondersteuning bij aan, zowel tijdens opname als daarna. In het ziekenhuis werken twee rookstopcoaches. Dat zijn speciaal opgeleide longverpleegkundigen. Buiten hun opname kunnen patiënten individueel of in een groep meedoen met het stoppen-met-roken-programma van Zorggroep West Brabant.

Ook medewerkers worden gestimuleerd om te stoppen. “Onlangs hebben we voor onze rokende collega’s en hun partners een cursus stoppen-met-roken georganiseerd. De aula zat vol. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn best doet een bijdrage te leveren aan het rookvrij beleid en daarmee ook het goede voorbeeld te geven,” aldus Bianka.

Nieuwe bestemming voor abri’s

Vooruitlopend op vrijdag 31 mei zijn woensdag alle rookfaciliteiten binnen en buiten verwijderd, waaronder de rookabri’s. Deze abri’s worden gereinigd en krijgen binnenkort een gezonde en sportieve nieuwe bestemming bij hockeyclub  De Pelikaan in Roosendaal en Jeu de Boulesvereniging Petangeske in Bergen op Zoom.

Opstekertje

In het rood gehulde complimentenmeisjes deelden woensdag 29 mei attenties en een persoonlijk complimentje uit aan patiënten en bezoekers. Met deze leuke opstekertjes vestigden ze zo ook de aandacht op Bravis Rookvrij. “We kregen alleen maar positieve reacties,” vertelt een van hen. “Iedereen vindt het eigenlijk wel logisch dat je in en om een ziekenhuis niet mag roken.”

Afbeelding van Martin Büdenbender via Pixabay