Brief van vier partijen aan college: ‘Vraag rechter om sluiting Doel’

BERGEN OP ZOOM – Minister Schultz stelde onlangs dat kerncentrale Doel op z’n minst tijdelijk gesloten moest worden. Ze wil duidelijkheid over de brandveiligheid en veiligheidscultuur aldaar. Een rapport van Engie Electrabel en berichten van de Belgische waakhond voor nucleaire veiligheid FANC, stemmen niet gerust.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen hebben D66, GBWP, VVD en GroenLinks een brief gestuurd naar het college van B&W. Samen met de voorzitters van de andere genoemde fracties Evert Weys, Gertjan Huismans en Peter van den Ouden, vraagt D66 raadslid Elion-Valter of het college bereid is om alsnog juridische stappen te ondernemen tegen het Belgische besluit tot het openhouden van de kerncentrale.

Het college stuurde op 22 november 2016 alleen een brief waarin zij haar zorgen uitte over Doel. De vier Bergse fracties vinden echter dat de recente gebeurtenissen voldoende reden zijn om juridische stappen te overwegen, waaronder het indienen van een klacht bij de Europese Commissie en het aanspannen van een zaak bij de Belgische burgerlijke rechter. Ook willen de fracties weten welke lobbyactiviteiten er nu verricht worden en of het mogelijk is om binnen afzienbare tijd een bezoek te brengen aan de Centrale.

Foto: Chris van Klinken