Werkgroep Aangenaam Sporten mocht avondje op de ijsbaan

BERGEN OP ZOOM – De officiële opening van de ijsbaan moet nog plaatsvinden maar er wordt al sinds afgelopen weekend volop geschaatst, ook door speciale doelgroepen. StaBoZ stelde de baan dinsdagavond ter beschikking voor aangepast sporten en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Door: Mireille Hoetelmans

In 2012 richtte Jeroen Jonkers, uit hoofde van Spado, de Werkgroep Aangepast Sporten op. Zijn sportclub zat midden in de voorbereiding van het EK G-atletiek en men vond dat dit een blijvende spin-off verdiende te krijgen voor deze doelgroep. Er werd een werkgroep opgericht met als doelstelling dat sporten ook voor mensen met een beperking toegankelijk moet zijn. Met het enthousiasme van de initiatiefnemers en Loes Franken als drijvende kracht kreeg het idee vaste vorm. Aan de werkgroep zijn inmiddels zeven sportverenigingen verbonden die de doelstelling onderschrijven, net als twee zorginstellingen en de Fitfabriek.  

Meer dan alleen gezond

De werkgroep heeft in de relatief korte periode veel bereikt. Met verkregen subsidies kunnen sportverenigingen clinics en workshops geven en hiermee de aangepaste mogelijkheden onder de aandacht brengen. “Zonder stimulans vanuit begeleiders, ouders of een zorginstelling gaat een deel van de mensen uit deze doelgroep niet op zoek naar een sport die bij hen past. Door op de mogelijkheden te wijzen en bijvoorbeeld proeflessen aan te bieden komen ze eerder in aanraking met het aanbod”, vertelt Jeroen. “We willen het sporten om meerdere redenen stimuleren. Het is gezond én goed voor de sociale contacten.”

Dat het steeds beter lukt mensen te bereiken, blijkt wel op de ijsbaan. Vorig jaar waren er 83 deelnemers, deze keer mocht de werkgroep er 125 ontvangen. Ze kregen van de Fitfabriek uitleg over curling en het was daarna tijd voor een wedstrijd. Ook werd veel plezier beleefd aan het schaatsen of sleeën op een oranje zeehond. De sporters bleken bovendien een behoorlijk uithoudingsvermogen te hebben. Na de vele rondjes op de ijsbaan werd er in de tent volop gedanst en gezongen bij het optreden van Rob van Terheijden.

Mooie afsluiter

“Hier gaat het toch om”, aldus een enthousiaste Jeroen. “Verbinden en bewegen, plezier beleven. Ook voor onze werkgroep is dit een fantastische avond om het jaar mee af te sluiten.” Voor hem zit 2016 er echter nog niet op. Hij mag vrijdag, tijdens de Sportverkiezingen, als coördinator van de Werkgroep Aangepast Sporten, een prijs uitreiken aan het beste LG team van 2016. En in 2017? “Dan hebben we als werkgroep weer volop nieuws te melden”, weet hij nu al.

Foto’s: Mireille Hoetelmans