BSD constateert: Bergse politie schrijft weinig parkeerboetes uit

BERGEN OP ZOOM – Onlangs vroeg BSD-voorman Louis van der Kallen bij Politie Zeeland-West-Brabant op hoeveel parkeerboetes er per gemeente werden uitgeschreven. Zijn vermoeden lijkt te kloppen: In onze gemeente is dat beneden het gemiddelde. Hij stelt er vragen over aan het college.

Bij de BSD komen geregeld klachten binnen over fout parkeren, schrijft Van der Kallen. Ook zelf ziet hij geregeld onwenselijke en gevaarlijke situaties, waarbij zelfs hulpdiensten er niet meer langs kunnen. Daarnaast had de fractievoorzitter het idee dat in deze gemeente door de politie weinig wordt opgetreden, ook niet als de handhavers van Parkeerbeheer naar huis zijn.

Grote verschillen

Middels een Wob-verzoek bij Politie Zeeland-West-Brabant kwamen de cijfers per gemeente naar boven en het vermoeden werd bevestigd. Dit zijn de getallen voor 2017 van plaatsen met centrumfuncties, met daarachter percentages per inwoner:

  • Bergen op Zoom ► 269 boetes (0,41 procent)
  • Breda ► 3286 boetes (1,81 procent)
  • Roosendaal ► 628 boetes (0,81 procent)
  • Tilburg ► 994 boetes (0,47 procent)
  • Terneuzen ► 53 boetes (0,09 procent)

Van der Kallen kan niet anders dan concluderen dat de verschillen groot zijn en er blijkbaar in iedere gemeente anders wordt omgegaan met controles op parkeergedrag, terwijl het toch om één overkoepelende politieorganisatie gaat. Hij wil van het college weten waarom het percentage hier zo laag is en de reactie bespreken in de raadscommissie Bestuur, Veiligheid en Samenwerking.

Bernard Hermant