Column: Makkers, staakt uw wild geraas

Makkers, staakt uw wild geraas

Eigenlijk had ik helemaal geen zin om iets te schrijven over de pietendiscussie. Ik was van plan om een lyrisch stukje te schrijven over de ontwikkelingen rondom het voormalig V&D gebouw. Tot ik een artikel las over Zaanstad. Tijdens de landelijke intocht wil weer een aantal groepjes hun mening kenbaar maken.

Door: Volkan Tasdan

Ja! Alles rondom Sinterklaas en Zwarte Piet is ontwikkeld in een periode waar het bijna normaal was om mensen met een donkere huidskleur achter te stellen. Ga nou niet goedpraten dat liedjes met teksten als ‘Ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed’ pedagogisch verantwoord waren. De getinte man met gouden oorbellen werd ook als minderwaardig gezien in oudere Suske en Wiske of Kuifje strips. En zo is het enigszins nog steeds. De grote vraag die menigeen al jaren stelt is: Moet het zo blijven?

Dikke prima, goede discussie! Alles verandert: de Bijbel, hoe kinderen omgaan met ouders, rolpatronen… Zelfs een liberale minister president krijgt socialistische trekjes in een decennium vol veranderingen. Goed dat men een alternatief zoekt vanwege oud zeer en er een persoonlijke interpretatie en referentiekader bij heeft. Stop racisme! En toch… vind ik de aanpak niet passen bij de ideologische behoefte.

Persoonlijke was ik jaloers op Zwarte Piet. Super lenig, grappig , slim, mooi gekleed en vooral sympathiek. De Sint vond ik eigenlijk maar een saaie man, met een lelijk paardje, die erg binnensmonds praatte. Ik werd dus als jonkie gevoed door het idee dat mensen met een donkere huidskleur veel leuker waren dan een blanke oude man. Mijn ouders betitelden hen ook altijd als lief. Sinterklaas was vooral een wijze grijzaard die niemand kwaad deed. Zwarte Piet was de gulle grapjas die mij beloonde voor goede rapportcijfers.

Trouwens, ik was echt geen seconde bezig met de huidskleur van de mensen die mij konden voorzien van erg veel suiker en cadeaus, waarmee ze – zonder dat ik het wist – het spaargeld van mijn ouders halveerden. Dat was mijn ‘frame’: Pieten zijn lief, als jij het ook bent! Elk kind of ouder staat er natuurlijk anders in, afhankelijk van ontzettend veel factoren. Maar ‘mijn’ Sint en Piet zouden het gedrag van de huidige voor- en tegenstanders afstraffen met de roe!

Terwijl kinderen zenuwachtig staan te wachten op hun helden, aan de overzijde gaan schreeuwen dat het racisme is. Of dan juist marcherend scanderen dat men met de handen van een ‘traditie moet afblijven. Beiden zijn kortzichtig en onverantwoord. Zijn die kids bezig met racisme? Door zo pompeus tekeer te gaan komen ze er waarschijnlijk sneller mee in aanraking dan wij zouden willen. Ach, en die tradities? Er zijn toch genoeg oude gebruiken aangepast of afgeschaft omdat ze niet meer door de beugel konden?

Anderzijds, ik werd ontzettend gelukkig van Zwarte Piet en droomde er ook van dat mijn kinderen hetzelfde konden ervaren. Van mij mogen ze dus zwart blijven, als wij er maar voor zorgen dat kids opgevoed worden met de boodschap dat wij allemaal gelijk zijn. Als de aanpassing van liedjes of rolpatronen in het Sinterklaasverhaal daaraan bijdragen, vooral doen! Maar de volwassenen die nu zo nodig moeten protesteren en kinderen confronteren met ongenuanceerde haat en polarisatie, mogen van mij mee op de stoomboot naar Spanje. Of was het nou Turkije? Geen idee, maar laat de kinderen genieten want het is hun feest.

Columns vertegenwoordigen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl