BSD: Erfgoedprijs 2014 was vriendenpolitiek

Foto (www.bngerfgoedprijs.nl): Namens de gemeente namen Arjan van der Weegen en Ad van der Wegen (toen ook nog wethouder) de oorkonde en prijs trots in ontvangst.

BERGEN OP ZOOM – BSD-voorman Louis van der Kallen heeft in een brief aan de organisatie van de BNG Erfgoedprijs flink uitgehaald naar het Bergse stadsbestuur. Het college van B&W wordt daarin publiekelijk aan de schandpaal genageld.  In 2014 ontving Bergen op Zoom deze prestigieuze prijs; volgens Van der Kallen ten onrechte. De gemeente zou in zijn ogen het monumentale Markiezenhof 'weloverwogen' verwaarlozen en laten verkommeren. "Het lijkt dat de Erfgoedprijs een cadeautje is voor politieke vrienden in plaats van een werkelijk eerbetoon voor geleverde prestaties", schrijft Van der Kallen aan de BNG. Daarmee beschuldigt hij de organisatie van vriendenpolitiek. De brief is in afschrift gestuurd aan zowel de lokale als landelijke media en omroepen.

Donderdag wil de BSD een interpellatie -oftewel een diepgravende ondervraging- van de wethouder, tijdens de maandelijkse raadsvergadering. Vooruitlopend op dit debat lijkt het stadsbestuur in de ogen van Van der Kallen al schuldig bevonden. De bouwkundige rapporten van de provinciale Monumentenwacht zijn als bewijs bijgesloten bij de brief aan de BNG. Deze Bank Nederlandse Gemeenten financiert de jaarlijkse Erfgoedprijs en heeft ook diens naam daaraan verbonden.

Onvoldoende getoetst

Het toekennen van de prijs zou volgens Van der Kallen onvoldoende zijn getoetst. "Ik geef u als financier en de jury van de BNG erfgoedprijs in overweging als beoordelingscriterium ook op te nemen hoe een gemeente omgaat met haar monumentale erfgoed." Bovendien stelt het lokale raadslid de onpartijdigheid in twijfel. "Het zou niet alleen moeten gaan om de mooie verhalen en plannen van politici, maar ook over de feiten. Erfgoed als het Markiezenhof verdient beter. Voor mij lijkt het nu dat de erfgoedprijs een cadeautje is voor politieke vrienden in plaats van een werkelijk eerbetoon voor geleverde prestaties."

Bij de gemeente was maandagmiddag niemand bereikbaar om inhoudelijk op de beschuldigingen te reageren, vanwege een interne overlegbijeenkomst.