Appartementen Scheldeflat: tijdelijk gebruik is géén huur

BERGEN OP ZOOM – De appartementen in de Scheldeflat worden niet verhuurd maar tijdelijk in bruikleen gegeven. Dat benadrukt woordvoerder Bert Jansen van woningcorporatie Stadlander. De corporatie krijgt binnenkort de eigendomsrechten van het complex in handen, dat nu nog in bezit is van zorgorganisatie tanteLouise-Vivensis. "Met de bruikleengeving kunnen mensen voor een tijdelijke duur een appartement gebruiken voor 200 euro per maand, inclusief water en elektra." De tijdelijke contracten zijn uitsluitend bedoeld om leegstand en verval tegen te gaan voor de periode dat Stadlander 'zich gaat bezinnen op de toekomstige functie' van het pasverworven gebouwencomplex. De overeenkomsten hebben een opzegtermijn van maximaal twee maanden.

De overdracht van de Scheldeflat was jaren geleden al afgesproken tussen Stadlander en tanteLouise-Vivensis. De laatste bewoners zijn vorig jaar vertrokken en over enkele weken -mogelijk al per 1 maart- is de eigendomsoverdracht bij de notaris. Stadlander zal het gebouw in een zeer sobere staat in stand houden. "De liften blijven buiten gebruik", aldus Jansen. De Scheldeflat wordt kaal opgeleverd, zonder voorzieningen, en is niet meer geschikt om ouderen te huisvesten. Een eventuele overname van de laatste huurcontracten was ook niet mogelijk.

Terugkeer oude bewoners onverstandig

De woordvoerder zou het onverstandig vinden als voormalige bewoners zouden terugkeren naar de Scheldeflat, ditmaal als bruikleennemer van een appartement. "Daar is het gebouw niet meer voor geschikt. Bovendien is kan de overeenkomst op elk moment ontbonden worden." Stadlander gaat het afsluiten en beheer van de bruikleencontracten uitbesteden aan een externe organisatie; vergelijkbaar met de anti-leegstandcontracten in Gageldonk-West. De 200 euro maandelijkse gebruikskosten per appartement zijn volgens Jansen puur kostendekkend; Stadlander houdt er, na aftrek van alle onkosten, zelf geen inkomsten aan over. (Archieffoto)