BSD pleit voor Struikelstenen om WO II slachtoffers te herdenken

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Farid El-Khassim stelt in een brief voor om ook in Bergen op Zoom ‘Stolpersteine’, oftewel Struikelstenen, te gaan plaatsen. Die komen in de trottoirs voor de huizen van slachtoffers van het nationaalsocialisme dat woekerde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Struikelstenen zijn bedacht door  de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt ze ook overal in Europa zelf aan, vaak op verzoek van comités of gemeentes. Ze komen voor de woningen van Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten die slachtoffer werden van het toenmalige naziregime. De naam van de stenen bedacht Demnig omdat je er over kunt struikelen met zowel je hoofd als je hart en voorover gebogen moet staan om te lezen wat er op is geschreven.

Mooi moment

El-Khassim vindt de viering van 75 jaar bevrijding dit najaar een mooi moment om ook hier van die Strompelstenen te laten leggen. Vaak betreft het mensen van wie de namen niet op grote gedenkmonumenten en gelegenheden worden genoemd. De BSD zou graag zien dat ook deze gevallenen een plekje krijgen hierdoor. Het liefst met een onthulling van de eerste exemplaren tijdens die herdenkingen. Het raadslid heeft zelfs al een aantal namen van mensen die hij graag op die wijze herdacht zou zien. Van het college wil hij weten of Bergen op Zoom aan deze bijzondere wijze van gedenken mee wil gaan doen.

Idee lag er al

Vorig jaar heeft Frans de Vos, voorzitter van Stichting Bevrijding Brabantse Wal, al aangekondigd dat dit voornemen er was. Inderdaad gekoppeld aan de verschillende activiteiten die rondom de 75-jarige bevrijding plaats gaan vinden. Blijkbaar heeft dat nieuws het BSD-raadslid niet bereikt.

Stockfoto: Pixabay/Hans Braxmeier