BSD-raadslid wil meer kansen voor straatmuziek

BERGEN OP ZOOM – BSD-raadslid Peet Bakx wil ruim baan voor straatmuzikanten in de Bergse binnenstad. Volgens de BSD'er bevat de gemeenteverordening teveel beperkingen. Hij vraagt het college van B&W de regels aan te passen. Dit schrijft Bakx donderdag in een brief aan het college. Het raadslid, dat opkomt voor de cultuursector, vindt dat straatmuziek onlosmakelijk bij Bergen op Zoom hoort. "Zeg nou zelf, een straatmuzikant spreekt tot de verbeelding en bevordert de levendigheid in de binnenstad; iets waar we met z’n allen naar op zoek zijn."

Bakx verwijst daarbij naar de Algemeene Plaatselijke Verordening (APV) die de gemeenteraad in 2012 heeft vastgesteld. Uit deze APV zou volgens het raadslid blijken "dat een straatmuzikant geen muziek of geluid ten gehore mag brengen in de binnenstad van Bergen op Zoom." En dat gaat hem wel wat ver.

Aangescherpt

"Voor mijn tijd als raadslid, ik spreek nu over de jaren '80, '90, 2000 was het wel mogelijk om als straatmuzikant op te treden in Bergen op Zoom. Ik kan mij voorstellen dat de APV toen is aangescherpt in verband met de ongecontroleerde en ongebreidelde hoeveelheid straatmuzikanten die Bergen op Zoom toen aandeden", is de analyse van de lokale politicus.

Beoordeling door CKB

De Bergse Sociaaldemocraat schrijft verder: "Is het mogelijk om de kwaliteit van de muzikant te waarborgen door het CKB in te schakelen? Zij beoordelen de muzikant, bijvoorbeeld op performance, muzikaliteit of repertoire. En bij positief advies kan alsnog een vergunning worden verleend/afgegeven." Naar zeggen van het raadslid gebeurt zoiets ook in steden met vergelijkbare problematiek, zoals Utrecht en Amsterdam.

Herijking

De BSD vraagt in de brief het college van B&W daarom om een 'herijking' van de APV. Overigens is voor de wijziging van de APV een raadsbesluit nodig. Het vaststellen van de gemeenteverordening is immers een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad en valt buiten de bevoegdheid van het college.

Tekst: Han Verbeem

Fotobijschrift: Volgens Peet Bakx is het niet meer mogelijk om nu 'als gedegen, ervaren en deskundige muzikant uit Bergen op Zoom' op te treden. Vroeger kon dat wel, zoals op deze historische foto te zien is. Bakx: "Het lijkt wel of de goeden met de kwaden moeten bloeden" (archieffoto: Peet Bakx).