BSD wil nog een optie aanpak eikenprocessierups besproken zien

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen weekend werden in Heerle mezenkastjes opgehangen, door wethouder Patrick van de Velden, zijn Roosendaalse collega en een aantal inwoners van het dorp. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups moet de opmars van de vervelende insecten tegengaan. BSD’er Louis van der Kallen heeft nog een andere suggestie.

Het is Van der Kallen opgevallen dat een andere natuurlijke vijand van deze rups: de grote poppenrover, nergens wordt genoemd – laat staan overwogen. Deze kever is van origine inheems maar vermoedelijk uitgestorven. In Amerika wordt het diertje met succes uitgezet om de eikenprocessierups te bestrijden, aldus de BSD.

Weer introduceren

We krijgen een korte biologieles van Van der Kallen: “De grote poppenrover is net als alle loopkevers een carnivoor die leeft van andere insecten en dan voornamelijk de larven. Op het menu staan vooral rupsen.” Ook die met de gevreesde brandharen, valt in zijn brief te lezen. Hij verzoekt het college te bekijken, eventueel samen met andere gemeenten, of de kever hier te herintroduceren is.

Foto (uitsnede): J Wberg, via Pixabay