Burgemeester Frank Petter en VVD’er Gertjan Huismans zetten punt achter conflict

BERGEN OP ZOOM – Burgemeester Frank Petter en VVD-fractievoorzitter Gertjan Huismans hebben deze week met elkaar gesproken over wat een persbericht nu noemt ‘de verwarrende situatie’ tijdens de laatste raadsvergadering in februari. De VVD’er trok die avond de lolbroek aan en stak een carnavaleske speech af over een nogal serieuze kwestie.

Het had een geslaagde grap moeten zijn waarschijnlijk. In de aanloop naar de Vastenavond nam fractievoorzitter Huismans de vrijheid om de raad, het college en de voorzittende burgemeester te woord te staan op een wijze zoals de Gròòtste Boer dat doet tijdens zijn ‘Pratje n’op ’t biljart’. Het viel helemaal niet goed bij de raad, mede omdat het betreffende onderwerp nogal serieus was. VVD-wethouder Ad Coppens werd zwaar onder vuur genomen door de BSD namelijk.

Kwaad weggelopen

Nadat meerdere raadsleden lieten merken niet van de ‘grap’ gediend te zijn en de burgervader een aantal malen met ‘Oòg’eid’ was aangesproken, liep het uit de hand. Petter had vanuit zijn rol als voorzitter van de vergadering al meerdere keren aan Huismans laten weten dat dit niet kon en dat hij zijn betoog diende aan te passen aan de ernst van de avond. Die liep uiteindelijk kwaad weg en vroeg zich publiekelijk af over de burgemeester: “Is hij nu helemaal gek geworden!?” Het liep alleen maar hoger op dus. In eerste instantie weigerde de liberaal terug te komen op zijn uitspraken en zijn optreden. De meeste partijen en raadsleden lieten echter weten dit niet te tolereren. Ze eisten publiekelijke excuses.

Mede de schuld van de pers

Excuses komen er dus niet. Na een gesprek dat Petter en Huismans deze week hebben gevoerd -volgens het gemeentelijke persbericht ‘met het oog op het grote belang dat zij beiden hechten aan een goed functionerend openbaar bestuur en de goede onderlinge verhoudingen’- is de gezamenlijke verklaring dat de burgemeester en fractieleider de ‘verwarring’ betreuren. Die is, zo stelt het bericht, na de raadsvergadering groter geworden dan nodig was, mede door berichtgeving in de pers. Hierdoor zou onbedoeld het aanzien van het openbaar bestuur beschadigd kunnen worden, menen Petter en Huismans.

De commotie erna wordt dus meer betreurt dan het handelen van de fractievoorzitter die avond, zo lijkt het. Huismans heeft in het gesprek wél afstand genomen van zijn uitlating betreffende de burgemeester, aldus het bericht. De heren hebben verder hun vertrouwen uitgesproken in elkanders ‘bestuurlijke positie en onderscheidende verantwoordelijkheden’.

Het volledige gemeentelijke persbericht:

P E R S B E R I C H T
Gesprek burgemeester Frank Petter en VVD-fractievoorzitter Gertjan Huismans
 
Burgemeester Frank Petter en VVD-fractievoorzitter Gertjan Huismans hebben deze week met elkaar gesproken over de verwarrende situatie tijdens de laatste raadsvergadering in februari.
Ze hebben dit gedaan met het oog op het grote belang dat zij beiden hechten aan een goed functionerend openbaar bestuur en de goede onderlinge verhoudingen.
De heren Petter en Huismans betreuren het dat deze verwarring na de raadsvergadering groter is geworden dan nodig was mede door berichtgeving in de pers waardoor onbedoeld het aanzien van het openbaar bestuur beschadigd zou kunnen worden. Huismans heeft in het gesprek afstand genomen van zijn uitlating in de pers betreffende de burgemeester.
Beiden hebben hun vertrouwen in elkaars bestuurlijke positie en onderscheidende verantwoordelijkheden uitgesproken.

Afbeelding: © Pixabay/Reimund Bertrams (Das Wortgewand)