Burgemeester inzake overlast centrum: ‘De maat is vol!’

BERGEN OP ZOOM – Het aantal incidenten liep uit de hand. Er komt daarom meer en strenger toezicht op een aantal locaties in de stad."We gaan ook mensen oppakken en vastzetten als ze niet willen luisteren", vertelt burgemeester Frank Petter.

Het aantal klachten en meldingen van zowel ondernemers als bewoners en bezoekers van de binnenstad bleef maar oplopen. Daarom hebben de gemeente, politie en Parkeerbeheer de handen ineen geslagen. Ze gaan zich met name concentreren een aantal probleemplekken: Thaliaplein,  Kloosterplein/parkeergarage De Parade en de directe omgeving daarvan.

Gebiedsverboden en bekeuringen

Passanten en sommige bewoners klagen over een onveilig gevoel. Er waren ook al de nodige incidenten. Petter vertelt: "Er zijn groepjes hangjongeren maar ook mensen met psychiatrische problemen die echt voor overlast zorgen.We gaan dus streng handhaven en vaste overtreders vastzetten als het nodig is." Er wordt onder meer gewerkt met gebiedsverboden, laat de burgervader weten; "En als dat niet helpt omdat mensen zich net buiten dat gebied gaan ophouden, gaan we ze hinderlijk volgen en structureel in de gaten houden." Er komen extra surveillances en er wordt meteen verbaliserend opgetreden, in ieder geval bij hinderlijk gedrag, verboden drankgebruik, wildplassen en dergelijke. De coördinatie van het project is in handen van de onlangs door de gemeente aangestelde veiligheidsfunctionaris.