Burgemeester Petter: ‘Criminaliteit in regio betreft met name drugs, witwassen en vrouwenhandel’

BERGEN OP ZOOM – Na de bijeenkomst met minister Van der Steur, over de aanpak van georganiseerde misdaad in de regio, stond burgemeester Petter kort de pers te woord. Daarbij deed hij nog enkele opzienbarende uitspraken.

De bestrijding van de zware criminaliteit heeft de projectnaam ‘Joris en de Draak’ gekregen. Volgens Petter gaat het om een veelkoppig monster dat op alle fronten en niveaus bestookt dient te worden. Ambtenaren krijgen daarin meer verantwoordelijkheden, vertelde de burgemeester, en vaker een controlerende dan wel signalerende rol. Hetzelfde geldt voor een aantal buitengewone opsporingsambtenaren, met name wanneer zij actief zijn in de buitengebieden.

Moed, eerlijkheid en betrokkenheid

KijkopBergenopZoom.nl wilde weten van de burgervader hoe het eigenlijk zat met het veiligheidsgevoel van deze medewerkers. Zijn zij niet bevreesd afgerekend te worden, nu ze actief deel dienen te nemen aan de strijd tegen serieuze misdadigers? Er is in ook het recente verleden geregeld sprake geweest van intimidatie vanuit het criminele circuit, richting onder meer de gemeentelijke organisatie en functionarissen.

Volgens Petter valt het mee. Mensen worden goed voorbereid en getraind en bepaalde BOA’s zelfs bewapend met pepperspray, handboeien en wapenstok. Om de historisch diep gewortelde misdaad in deze regio het hoofd te bieden zijn vergaande maatregelen nodig, vertelde hij. “Natuurlijk staan we onze mensen daar met raad en daad in bij. Ze krijgen volop begeleiding. We vragen van alle medewerkende partijen moed, eerlijkheid en betrokkenheid. Daarom worden mensen die voor ons of de samenwerkende partijen werken ook uitgebreid gescreend tegenwoordig, op alle niveaus."

Vrouwenhandel

Om van de vuist tegen georganiseerde misdaad werkelijk een succes te maken is veel budget nodig. De politie vroeg minister Van der Steur hier nadrukkelijk om en ook Petter benadrukt dat nogmaals: “We hebben aangedrongen op meer middelen. Daar ga ik me persoonlijk voor inzetten richting de landelijke politiek.”

Als laatste wilden we weten of het inderdaad met name om drugsgerelateerde misdaad ging. “Grotendeels wel”, antwoordde de burgemeester. “Maar naast die drugshandel gaat het eveneens vaak om witwassen en vrouwenhandel. Ook dat komt hier helaas veel voor.”