CDA kritisch over ‘verhuizen’ kamperende daklozen door gemeente

BERGEN OP ZOOM – Onlangs werden er op stadspark Kijk in de Pot daklozen ontdekt die daar kampeerden. Ze gaven hiervoor onder meer als reden op dat er geen opvang voor ze zou zijn. De gemeente wil hen zo lang elders laten bivakkeren maar het CDA stelt vragen.

Het kampementje stond er al sinds Pinksteren, schrijft Annette Stinenbosch namens het CDA. Nadat ze door de gemeente werden ontdekt kregen de daklozen te horen dat ze er weg moesten. Ze mogen zolang staan op vroegere gemeentekwekerij, gelegen aan de Ruytershoveweg.

Eerder ingrijpen

Namens haar fractie wijst Stinenbosch op het feit dat er blijkbaar in de regelgeving, hulpverlening en opvang iets niet goed gaat, gezien het feit dat mensen onvrijwillig dakloos worden en blijven. Ze vindt dat de gemeente daar meer werk van moet maken: “Het zou niet mogelijk moeten zijn dat mensen nergens terecht kunnen!” Verder bevreemdt het haar nogal dat er zo lang helemaal niets aan de situatie van deze wildkampeerders is gedaan. Daarin zou de gemeente veel duidelijker moeten zijn. Het verplaatsen van deze mensen naar een andere kampeerplaats vindt ze geen oplossing: “Iedere nieuwe locatie kent zijn eigen problemen.”

Veel vragen

Het CDA wil van het college weten hoe het komt dat er eerst niet werd opgetreden en wijst erop dat volgens het bestemmingsplan de gemeentekwekerij geen plaats is waar kamperen is toegestaan. Door dit aan te bieden wordt wildkamperen gelegaliseerd, stelt de fractievoorzitter in haar brief. Ze vraagt zich af of er toezicht komt op die nieuwe locatie en hoe lang het verblijven daar wordt toegestaan. Haar partij wil bovendien weten of het mogelijk is om de opvang van de Zuidwester uit te breiden, met de mogelijkheid voor daklozen er ook hun spullen achter te laten, zodat zij er niet steeds mee hoeven rond te lopen. Het gefaciliteerd wildkamperen is volgens het CDA in ieder geval geen oplossing.

Stockfoto: Pixabay/Български (irhap)