CDA stelt opnieuw kritische vragen over bomen Rijtuigweg

BERGEN OP ZOOM – Hoeveel bewijzen wil B en W nog zien omtrent de resterende bomen aan de Rijtuigweg? Dat vragen raadslid Erik Verbogt en fractievoorzitter Hans Peter Verroen zich af naar aanleiding van de zondag door de storm omgevallen kastanjes, de zoveelsten op rij. Al jaren gaat het daar mis en nog altijd zijn niet alle zieke bomen weg.

Het CDA stelt in de brief tevens de vraag hoeveel ongelukken er nog moeten plaatsvinden voordat het college z’n verantwoording neemt. De paardenkastanjes zijn gewoon op, stelt Verbogt, die vanuit zijn agrarische achtergrond de nodige kennis heeft over flora en fauna.

Eerder gewaarschuwd

Drie jaar geleden trok de partij voor het eerst aan de bel over de kastanjes en de gevaren ervan op deze locatie. De reusachtige bomen waren toen al verzwakt door kastanjebloedingsziekte en kastanjemineermot. Bovendien hadden ze last van honingzwammen, volgens Verbogt een duidelijke indicatie dat de kastanjes ernstig verzwakt waren en hierdoor tevens instabiel.

Nippertje

Verroen en Verbogt schrijven opgelucht te zijn dat het uiteindelijk opnieuw bleef bij materiele schade, maar ze hebben ook vernomen dat het anders kunnen afgelopen. De eigenaar van een door een boom compleet geplette Ford Ka stond op het punt om in zijn auto te stappen. “Wat wel heel zuur is”, meldt hun brief; “is dat de eigenaren van de auto’s aan de rijtuigweg geen recht hebben op een schadevergoeding.” De bomen zijn namelijk tijdens de VTA inspectie als ‘veilig’ aangemerkt, leggen de raadsleden uit. “Extra zuur voor de bewoners, omdat dit voorkomen had kunnen worden als u de motie had uitgevoerd.”

Op 19 december 2018 is namelijk in de gemeenteraad een motie aangenomen om de resterende kastanjes te rooien. Het CDA wil van het college weten waarom de bomen er dus toch nog stonden. De partij wil tevens graag de laatste keuringsrapporten inzien, op basis waarvan besloten is dat ze veilig genoeg waren. Verder gaan Verroen, Verbogt en hun fractie er vanuit dat de resterende bomen nu zo snel mogelijk worden weggehaald. En als laatste wil de partij graag weten in hoeverre het college en de gemeente de bewoners met niet gedekte schade tegemoet gaan komen.

Foto's: 112 Markiezaten (voor al je 112-nieuws uit de regio)