Actrice Janine van Elzakker op 73-jarige leeftijd overleden

HALSTEREN / AMSTERDAM – De in Halsteren geboren actrice Janine van Elzakker is in de nacht van zondag op maandag overleden. Voor veel mensen was ze in eerste instantie vooral de stem van kinderseries en zelfs nog hoorspelen. Later werd ze ook een bekend gezicht door een aantal VPRO-series van Wim T. Schippers.

Een deel van haar carrière was Janine van Elzakker vooral stemactrice. Ze gaf onder meer 'Beertje Colargol' een stem en zong ook de bekende tune van die serie in. Daarnaast deed ze tevens andere stemmen, vaak in luistersprookjes en audio-verhalen voor kinderen. Zo is ze bijvoorbeeld te horen op de Disney luisterplaat Dombo uit 1974.

Tekst gaat verder onder de video.

Absurdistische humor

Pas later werd de Halsterse vaker voor 'volwassen' producties gevraagd. In 1980 werkte ze mee aan het VPRO-hoorspel Bureau Stadionstraat, van Ischa Meijer en Henk Spaan. In die periode werd ze ook ontdekt door Wim T. Schippers, die haar inzette voor zijn absurdistische humor. Van Elzakker was begin jaren '80 onder meer te zien in de tv-series De lachende scheerkwast en Op zoek naar Yolanda. In een latere serie, Plafond Over de Vloer, nam ze de legendarische rol van Wilhelmina Kuttje jr. op zich. Net als in de radioshow Ronflonlon, allemaal programma's uit de koker van Schippers. Voor die radio-uitzendingen deed ze overigens meer typetjes. En de samenwerking bleef daar niet bij. Er kwam nog een tv-serie: We Zijn Weer Thuis! Ook daarin speelde ze mee.

Meer dan die typetjes

Veel mensen asociëren de actrice vooral met de Wim T. Schippers programma's, die toentertijd veel stof deden opwaaien. Toch zou het haar tekort doen het hier bij te laten. Janine van Elzakker speelde ook daarna nog mee in meerdere films en series, zoals het televisiespel Sans Rancune, de film De Bruine jurk en de tv-serie Jakkes!

Foto (uitsnede): LinkedIn