Circus Herman Renz stevent af op faillissement

BERGEN OP ZOOM / HEERDE – Een  faillissement lijkt onafwendbaar voor noodlijdende Circus Herman Renz. De belastingdienst heeft maandag beslag gelegd op een groot deel van de bezittingen van het circus, vanwege een openstaande belastingschuld van 130.000 euro. Eind augustus was Circus Herman Renz nog te zien in Bergen op Zoom. Tijdens het verblijf in Bergen werden ook de financiële problemen bekend en ontstonden spontane hulpacties om het circus te redden.

Circus Herman Renz had tot 1 oktober de tijd deze schuld te voldoen, maar ondanks de steunoproepen is dat niet gelukt. Vanmorgen haalde de fiscus de tent en spullen weg van een evenemententerrein Heerde (Gelderland), waar het circus inmiddels was neergestreken.

Cultureel erfgoed

Door het failissement komen 65 banen op de tocht komen te staan. Een overheidssubsidie zou het circus van de ondergang kunnen redden, stelt circusdirecteur Milko Steyvers. Sinds 2013 behoort de Nederlandse circuscultuur immers tot het immatteriële culturele erfgoed. Circus Herman Renz bestaat ruim een eeuw en is opgericht in 1911.