College: hoofdgebouw Ketrientje moet beschermd monument worden

Enkele bewoners van De Engelse Hof aan de Geweldigerstraat (rechts op de foto) hebben een petitie opgestart tégen de monumentenstatus en vóór de sloop. De omwonenden kijken nu uit op de dichtgespijkerde ramen van de vroegere zorgflats. (Tekst: Han Verbeem, foto: Google Streetview)

BERGEN OP ZOOM – Het college wil het hoofdgebouw van het Ketrientje aanwijzen als gemeentelijk monument. Dat heeft wethouder Evert Weys woensdag laten weten. Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van het Cuypersgenootschap, die het gebouw uit 1929 in januari heeft voorgedragen voor een gemeentelijke monumentenstatus. Het besluit is nog niet definitief en belanghebbenden, waaronder zorginstellng tanteLouise, kunnen zienswijzen indienen. Wel is momenteel een zogeheten 'voorbescherming' van kracht. Daarmee heeft het pand, vooruitlopend op de definitieve toewijzing, nu al een beschermde status.

De toekenning van de monumentenstatus is politiek omstreden. De kwestie leidde eind 2018 tot het aftreden van Piet Juten als voorzitter van de Vereniging Binnenstad, die vervolgens het landelijke Cuypersgenootschap inschakelde om het historische hoofdgebouw van de sloop te redden. Het gebouw geldt volgens de voorstanders als bouwkundig waardevol en beeldbepalend voor het St Catharinaplein, de vroegere Vismarkt, dat in de jaren '30 van de vorige eeuw naar het gebouw is vernoemd. Het hoofdgebouw behoorde tot het vroegere RK St Catharinagesticht van de zusters Fransiscanessen van Bergen op Zoom. Later werd dit zorginstelling St Catharina, als verpleeghuis voor ouderen, oftewel het Ketrientje. Het pand is sinds 2015 dichtgetimmerd, tegelijk met de aangrenzende zorgflats die deel uitmaken van het voormalige Ketrientje. Het pand van de Fransiscanessen van Bergen op Zoom is het enige kloostergebouw in de Bergse binnenstad dat behouden is gebleven.

Petitie omwonenden

TanteLouise wil echter op de plaats van de zorgflats moderne (zorg)woningen laten bouwen en daarvoor moet het complete blok, inclusief het hoofgebouw, plaats maken. Alleen de kapel op de binnenplaats blijft in de plannen behouden. Omwonenden vrezen echter dat behoud van de oude gevel aan het St Catharinaplein tot lange vertragingen zal leiden. Pandeigenaren van De Engelse Hof aan de Geweldigerstraat vrezen nog jarenlang op dichtgespijkerde zorgcomplex te moetgen uitkijken en hebben inmiddels een petitie opgesteld, waarvoor men zowel online als via huis-aan-huis verpreidde pamfletten medestanders probeert te werven. Diverse politici in de Bergse gemeenteraad, waaronder huidig GBWP-fractievoorzitter Aydin Akkaya, hebben openlijk hun steen betuigd aan deze petitie.