College wil andere koers huisvesting basisonderwijs

BERGEN OP ZOOM – Het is nog een voorstel en moet dus nog met de gemeenteraad worden besproken, wil wethouder Barry Jacobs benadrukken. Maar hij weet één ding zeker: het huidige college wil samen met besturen van de Bergse basisscholen naar een andere invulling en verantwoordelijkheid betreffende schoolgebouwen.

Jacobs wil onder meer uit gaan zoeken welke ruimte de landelijk kaders geven om op lokaal niveau een eigen invulling te geven aan de huisvesting van basisonderwijs en verwante voorzieningen. Hij vertelt: “Op dit moment is het zo dat we als gemeente financieel verantwoordelijk zijn voor het bieden van voldoende onderkomen aan scholen. Ik zou daar graag een meer gedeelde verantwoordelijkheid van maken.”

Beter verdelen

Als VVD-raadslid maakte Jacobs er al geregeld een punt van: Er staan bij sommige scholen soms jarenlang lokalen leeg, terwijl anderen zitten te springen om ruimte. Ook als wethouder vindt hij dat het anders kan, en moet: “We zien als college graag dat besturen van die onderwijsinstellingen die verantwoording gaan delen. Lang leegstaande lokalen moeten niet kunnen, maar noodgebouwen die al vijftien jaar of langer worden gebruikt ook niet.”

Hij wil dus in overleg, eerst met de raad en als die de plannen steunt vervolgens met de scholen. Insteek: samen optrekken en een efficiënter gebruik van zowel bestaande faciliteiten als beschikbare budgetten. Op een duurzame en flexibele wijze, meldt de bestuurder. “Ik wil in gesprek over toekomstplannen en verwachtingen, over hoe een school kijkt naar de eigen rol in de samenleving, en de verdeling van locaties. Wat mij betreft krijgen we meer brede scholen, dat is ook voor veel ouders erg prettig.

Stockfoto: Pixabay/Steve Riot