Ook in Bergse raadszaal blijkt Regenboogvlag taboe

Tekst en foto: Han Verbeem

BERGEN OP ZOOM – Eventjes waren ze te zien bij de zitplaatsen van enkele raadsfracties in de Bergse raadszaal; maar na enkele minuten moesten ze alweer van tafel. Het bestuur van homobelangenvereniging COC West-Brabant had voorafgaand aan een commissievergadering een aantal miniatuur-regenboogvlaggetjes uitgedeeld onder enkele raadsleden. Maar commissievoorzitter Huismans greep direct in: het is reglementair niet toegestaan om dergelijke symbolen en steunbetuigingen te tonen in de raadszaal, zo beargumenteerde hij.

De uitgedeelde vlaggetjes waren een ludiek actie van de regionale COC-afdeling. Deze week besloot het Bergse college om géén Regenboogvlag te hijsen op de Grote Markt; tal van andere gemeenten deden dat wél, als steunbetuiging aan de LHBTI-gemeenschap na de landelijke commotie rondom de omstreden Nashville Verklaring. In deze anti-homoverklaring spreken honderden radicaal-christelijke predikanten en prominenten zich uit tegen de gelijke rechten van LHBTI'ers in de Nederlandse samenleving. Daarbij staat LHBTI voor: lesbiënnes, homo's, bi's, transgenders en interseksuelen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt inmiddels de strafbaarheid van deze Nashville Verklaring. Voor zover bekend hebben in Bergen op Zoom geen mensen de verklaring ondertekend; er zouden echter wel ondertekenaars uit buurgemeente Tholen op de lijst staan.

GroenLinks

De COC-voorzitter Rick Davies deelde de Regenboogvlaggetjes uit aan raadsleden van D66, SP, PvdA en GroenLinks. Deze plaatsten de vaantjes op hun werkplekken. Opmerkelijk genoeg is het juist GroenLinks-wethouder Harijgens, die zich kritisch uitliet over de Regenboogvlag en het hijsen ervan in de media afdeed als 'symboolpolitiek' en 'hijgerig gedrag'. GroenLinks-raadslid Corry Damen, zelf een actief LHBTI-politica, gaf in een reactie aan dat ze de kwestie volgende week in haar fractie aan de orde wilt stellen.