College wil jumelages Oudenaarde en Szczecinek tegen het licht houden

BERGEN OP ZOOM – Het college van B en W stuurt aan op het inhoudelijk aanpassen van de jumelageverbindingen, zo luidde vandaag een persmededeling. De aankomende jubilea van de stedenbanden met Oudenaarde en Szczecinek zijn prima aanleidingen om hier eens inhoudelijk naar te kijken.

De banden met Oudenaarde en Szczecinek zijn respectievelijk 30 en 25 jaar oud. In beide gevallen is er over en weer al vaker gesproken over veranderingen in de vorm van de jumelages. In de praktijk is tot op heden echter niet echt ruimte gevonden voor concrete nieuwe invullingen. De jubilea worden gezien als een goed moment om daar toch eens werk van te gaan maken.

Nieuwe wederzijdse wensen

Het college is nu voornemens gesprekken te starten die moeten leiden tot een aanpassing die meer aansluit bij deze tijd en bij de waarde die de gemeente anno nu ziet in internationale verbindingen. Ook de zustersteden hebben daar zo hun ideeën over, meldt woordvoerder Erwin Stander namens de gemeente Bergen op Zoom. Szczecinek zou bijvoorbeeld graag zien dat de relatie meer thematisch wordt ontwikkeld, met uitwisseling in onderwijs en zorg. Voor de verbinding met Oudenaarde wordt veel meer gedacht aan samenwerking op het gebied van economie, aanvullend op cultuur en toerisme.