Column: Bergen op Zoom, wat een zootje!

Bergen op Zoom, wat een zootje!

“Hebben de vogels alle vieze dingetjes uit de prullenbak gehaald en op de grond gegooid?”, Vroeg mijn zoontje van bijna vijf. Wij keken samen naar één van de bijzondere vuilnisbelten in onze binnenstad alsof we voor de eerste keer de Eiffeltoren zagen. Verbaasd, dromerig en onder de indruk waren we. Natuurlijk geeft hij de mensen nog niet de schuld.

Door Volkan Tasdan:

Het is nog steeds een probleem in Bergen op Zoom: overvolle prullenbakken en containers. Toen ik op het punt stond bij de gemeente aan te kloppen las ik het stuk over de illegale praktijken van één van onze volksvertegenwoordigers. Die maakt zich niet druk om al het vuil, die maakt zich druk om de eigen centen. Dat moet ze zelf weten, maar hoe nu verder?

Ik snap heel goed dat mensen hun vuilnis kwijt willen zeker als het steeds warmer wordt. Dan gaat het stinken, net als de praktijken van sommige politici. We kunnen ook het bestemmingsplan van onze containers in de binnenstad wijzigen. Pleur het er gewoon naast joh, moet kunnen. Al moeten we ons misschien niet druk maken om dit soort praktijken van mensen die op zoek zijn naar nog meer centjes behouden. Je moet heb gewoon snoeihard straffen en laten zien hoe het wel moet.

Dat ik als Ajacied dit ooit nog zou zeggen: “Geen woorden maar daden!” Die daad kun je eigenlijk definiëren als de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen, niet slechts de gedachte eraan. Als volksvertegenwoordigers dat niet kunnen, moeten wij dat maar doen. Er ligt dus een taak voor alle inwoners om, wanneer een afvalbak vol zit, een creatieve oplossing te vinden. Niet klakkeloos alles neerdumpen, hoe verleidelijk ook, en hoe gelegitimeerd dat nu ook lijkt door de mensen die het voor het zeggen hebben. Ik wil ooit graag mijn zoontje de waarheid vertellen maar nu nog niet, alles lijkt nog zo mooi en goed voor hem.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl