Column: Bij de les blijven…

Bij de les blijven…

Ik ben nu bijna 20 jaar docent en de afgelopen weken heeft dat ambacht meer aandacht gekregen dan ik ooit heb durven dromen! Ik kan voortaan zomaar gecategoriseerd worden als een links denkend schepsel, dat er op uit is om leerlingen te indoctrineren. Fascinerend…

Door: Volkan Tasdan

Ik denk dan terug aan alle lessen die ik heb gegeven over Mao, aan de middagen waarop ik samen met mijn leerlingen aan het marcheren was door de gangen met een hamer en sikkel in mijn handen. Dat wij na de laatste schoolbel op het schoolplein de internationale aan het zingen waren. Maar ook aan mijn strenge aanpak om alle rechtshandigen links te laten schrijven.

Overdreven? Dat is een meldpunt voor linkse leraren ook. Wat is in hemelsnaam een linkse leraar? Alle mensen hebben gelukkig een eigen referentiekader, iedereen heeft een visie. Maar om te doen alsof docenten indoctrineren en de leerlingen politiek links willen laten kijken naar de samenleving is wel erg kortzichtig.

Die obsessie voor termen neemt vreemde vormen aan. Racist, fascist, rechts, links; iedereen gebruikt ze tegenwoordig zonder gêne. Het is net een massale maatschappijleerles. Gebruik het goed, of gebruik het niet. Laatst zag ik dat een parkeerbeambte een de nummerplaat van een auto registreerde omdat er niet was betaald. Ik schrok ervan toen een schreeuwende meneer naar de ambtenaar rende en riep dat hij een “teringracist” was. Heb toch even gegoogeld en las dat racisme betekent dat je onderscheid maakt tussen rassen. Dus de beambte had aan de auto moeten zien dat de eigenaar tot een 'ander ras' behoorde.

Precies voor deze mensen zijn docenten nodig. Onderwijzers die ze iets bijbrengen, sturen en inspireren. Als een docenten een visie kenbaar maakt, is het geen crimineel maar een persoon met een mening. Misschien moet er een meldpunt komen voor politici die denken intellectueel te zijn maar ondertussen sociale cohesie onmogelijk maken. Er mag wat mij betreft altijd net zoveel aandacht voor het leraarschap zijn zoals de afgelopen weken, maar laat het dan aandacht met wat meer dankbaarheid zijn.

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl