Column: Doe het vooral op je eigen manier maar vier kerstmis

Doe het vooral op je eigen manier maar vier kerstmis

Toen ik aan mijn leerlingen vroeg wat zij leuk vonden aan kerst, klonk het in koor: Vakantie! Misschien kennen de meesten het kerstverhaal niet meer. maar ach, ze kijken ernaar uit, ze gaan ervan genieten. Ik hoop dat wij dat allemaal gaan doen.

Door: Volkan Tasdan

Als het aan mij ligt mogen we het weer volgens de Germaanse traditie doen. 25 december was de eerste dag van het twaalfdaagse joelfeest. Men vierde toendertijd dat de dagen langer werden. Twaalf dagen genieten, twaalf dagen feesten, twaalf dagen samen, waarom niet?

Omdat klagen een trend is geworden hoor je natuurlijk ook weer mensen roepen dat je het toch altijd gezellig kunt maken, en ook op andere dagen je familie kunt bezoeken of kaarten kunt sturen. Net als met Valentijnsdag, dat het commerciële onzin is en dat je altijd je geliefde kunt verrassen. In hoeverre wij ook buiten zulke dagen daadwerkelijk extra aandacht schenken aan elkaar is voor mij een vraagteken. Maar dat wij tijdens kerst net iets meer tijd besteden aan elkaar en omgeven worden door warmte en gezelligheid is een feit waar je niet omheen kunt.

Omdat mijn ouders niet zijn opgegroeid met kerst, is het aandoenlijk om terug te denken aan de periode dat ze zo ontzettend hun best deden om mij het kerstgevoel te doen ervaren. Een lief boompje waar ik zelf iets in mocht hangen, mij stimuleren om aan te schuiven aan tafel bij vriendjes die op grootse wijze kerst vierden en transformer-cadeautjes onder de boom, verstopt in een grote sok.

De kerstperiode geeft ons iets waar we om de zo veel tijd behoefte aan hebben. Even rust, tijd voor je naasten, even geen anti-gedrag. Al voelen de familiebezoekjes steeds meer als een verplichting, geef eraan toe, laat je gezicht zien.

Mijn vrouw is een behoudend christen, ik ben een losgeslagen atheïst. De kerstdagen brengen ons weer in balans. Religieus of niet, je voelt aan alles dat we samen weer even hetgeen doen waar we allemaal naar snakken: plezier en rust. En daarom mag het van mij twaalf dagen duren. Stiekem geef ik mijn leerlingen dan ook gelijk.

Geniet van de feestdagen allemaal, wees lief voor elkaar.

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl