Column: Duurzame mama

Selin Karar (32) is raadslid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober), schrijft zij een gastcolumn over het thema verduurzaming en klimaat en wat dit voor haar persoonlijk betekent.

Column: Duurzame mama

“Het is maar een plastic rietje”, zeiden acht miljard mensen. Deze leus heeft mij heel anders doen denken over duurzaamheid. De verstoring van kringlopen, klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel, bedreiging van leefgebieden van dieren en planten. Grondstoffen die schaars zijn en het milieu dat wordt aangetast. Allemaal zaken die ons en de toekomstige generaties beïnvloeden.

Door: Selin Karar

Als ik dan ook iets heb geleerd over duurzaamheid, dan is dat wel gedragsverandering. En dat begint toch werkelijk bij jezelf. Dat kun je doen door simpele overwegingen zoals consuminderen. Minder of geen vlees eten, de fiets pakken of met het openbaar vervoer reizen, afval scheiden en zelfs je verzorgingsproducten eens goed onder de loep nemen.

Kiezen voor 'consuminderen'

'Consuminderen' wordt opeens heel anders wanneer je een baby krijgt. Tijdens de voorbereidingen hebben we er voor gekozen om een tweedehands kamertje aan te schaffen. We kregen veel kleertjes van familie die ook kinderen hadden. Die konden nog heel goed gebruikt worden. De keus voor een wasbare of biologische wegwerpluier, biologisch afbreekbare billendoekjes, duurzame en ecologische verzorgingsmiddelen, van shampoo tot wasmiddel; de zoektocht was geslaagd. Veel was vooral op internet te verkrijgen en er was voor alles wat je nodig had (of wat overbodig was), wel een alternatief.

Heel dichtbij

Acht maanden geleden was het dan zover; onze zoon Mert werd geboren. Het mooiste wat je kan overkomen. Opeens kwam alles heel dichtbij. Het algemeen belang was veel persoonlijker geworden. De toekomst van alle kinderen was nu inclusief je eigen kind. Je begint na te denken; hoe vaak zal mijn zoon te maken krijgen met nationale hitteplannen? Krijgt hij nog wel de mogelijkheid om in een schoon milieu en leefomgeving buiten te spelen? 

Bewust

Ik heb  er bewust voor gekozen om deze zorgen op mijn eigen manier te bestrijden, door zo duurzaam mogelijk te leven. Dit, zodat hij en de generaties na hem in een gezonde en schone omgeving kunnen opgroeien!

  • Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.

    Redactie KijkopBergenopZoom.nl