Column: Het gemeenteloket van de toekomst

Julien Voets is fractieassistent bij de lokale partij Steunpunt Bergen op Zoom en een zeer betrokken politicus met een duidelijke mening. Voortaan hoort hij bij de lokale politici die af een toe een column aanleveren over een onderwerp dat hier speelt. Dit is zijn eerste bijdrage op ons platform.

Het gemeenteloket van de toekomst

Al je vragen en opmerkingen via een loket? Is dat niet een tikkeltje ambitieus? Nee, natuurlijk niet! De frustraties die door je heen gaan wanneer je niet bij de juiste persoon bent, dat zou zeker niet meer moeten anno 2019. De wens is er al jaren om door één persoon geholpen te worden en dat gaat binnenkort gebeuren.

Door: Julien Voets

Gemeente Bergen op Zoom heeft de ambitie uitgesproken om de (sociale) afdelingen samen te voegen onder de naam: Uitvoeringsagenda Sociaal Domein (USD). De transformatie naar één loket is in volle gang. Het plan staat al grotendeels op papier en vanaf 2020 moet het gereed zijn. Hoe mooi kan het zijn als deze transformatie is gelukt?

In de Limburgse gemeente Brunssum is het al een feit. Daar hebben ze sinds 8 april 2019 een sociaal loket. Dit naar aanleiding van een kritisch rapport door de Nationale Ombudsman. Volgens hem is het juist noodzakelijk om als gemeenten de mensen zo laagdrempelig mogelijk te helpen aan het loket. De ervaringen zijn nog niet bekend, maar desalniettemin neemt het niet weg dat dit het proberen waard is. Het kan een grote verandering zijn en onnodige ambtelijke uren en frustraties besparen. Dit waren ook argumenten van de wethouder in Brunssum.

Ik juich de durf en het lef toe. Het is een flinke opgave, maar het zal uiteindelijk leiden tot een efficiëntere gemeente. Een gemeente waarbij je hopelijk geen klant meer bij bent, maar inwoner. Het is de oude gedachte waar we van af moeten stappen. De inwoner moet op meer begrip kunnen rekenen voor diens persoonlijke situatie en mogelijke issues. De lokale overheid moet kleiner en daarmee ook de afstand tussen de gemeente en inwoner. Het draait ook om jou en niet alleen om de ambtenaar.

Ik kijk met enthousiasme naar dit proces. Er wacht ook een belangrijke rol voor de inwoner. Uiteindelijk moet deze transformatie het niet alleen voor de gemeente makkelijker maken, maar ook voor jou! Jouw ervaring telt en dat moet je, na de realisatie, zeker laten horen aan het loket. Laten we vooral nog niet in onze handen klappen. Het is nog in volle gang en erg ambitieus. Een beknopt advies aan de gemeente: Waar een wil is is een weg. Ga ervoor en realiseer deze dappere ambitie, waar we al langer naar snakken!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl