Column: In de picture…

In de picture…

In mijn favoriete supermarkt probeer ik altijd de vrouw te ontlopen die dezelfde rondjes loopt omdat ze hoopt dat ze dan iemand tegenkomt. Ze krijgt het altijd voor elkaar, en vervolgens knoopt zij een lang gesprek aan om de ochtend door te komen. Laatst was ik de pineut. Of ik al getuige ben geweest van het fonteintje aan de Stulemeijerlaan? “Wat een lelijke kleur hè?”

Door: Volkan Tasdan

Bleef het daar maar bij! Mevrouw had het vanuit verschillende perspectieven voorzien op het fonteintje. Op economisch vlak, want dat geld voor de renovatie kon toch veel beter gebruikt worden? Toen ik vroeg waar het dan heen moest, trok ze al haar registers open en vond dat wij weer een zwembad en speeltuin moesten krijgen. Meer sociale huurwoningen, slecht wegdek aanpakken, toegankelijkheid voor minder validen, de voedselbank en nog meer politie op straat.

Vanuit politiek oogpunt kon ze er ook wat van. De volksvertegenwoordigers hebben geen smaak. Waarom bepalen zij in hemelsnaam hoe zo’n fontein eruit moet zien? Ze vond de lantaarnpaal op de grote markt er ook bewijs van dat politici geen smaak hebben.

Ik vroeg tussendoor of ze wel gelukkig was? Natuurlijk niet, ze was er klaar mee! Opeens ging het gesprek over de prijzen van de producten in de schappen. “Duur hè?”, zei ik. “Duur? Het is onbetaalbaar!”, voegde mevrouw toe. Toen ik vroeg of er wel iets goed ging in haar omgeving, moest ze nadenken.

Ze kaatste de bal vervolgens terug. Ik zocht op mijn telefoon naar de Worldpress Photo van het jaar: een peuter aan de rand van de grens richting het geluk, die ‘s nachts huilend naar haar moeder kijkt terwijl die gefouilleerd wordt. Ik liet de foto zien aan mevrouw. “Zij heeft niet eens tijd om met haar moeder naar een supermarkt te gaan mevrouw. Zij heeft waarschijnlijk nog nooit een fontein gezien. Zij moet nog uitvinden welke kleuren ze wel of niet mooi vindt . Zij heeft geen garantie op een leven met mensen waarmee ze net als wij nu doen, een gesprek kan voeren. Kijk naar de foto mevrouw en kijk dan naar uw leven. Onze foto’s zijn kleurrijk, met een mooie lach op onze gezicht.”

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl