Column: Liefde is…

Valentijnsdag… Een mooi moment om eens even te mijmeren over houden van elkaar en van de mensen om je heen.

Liefde is…

Meestal als ik aan de kassa sta ontwaakt er in mijn kinderen een politicus. Via vele omwegen proberen hun gelijk te krijgen, in te spelen op mijn emotie en al zou hun doel nutteloos zijn, toch doordrammen.

Door: Volkan Tasdan

“Mag ik nog een stuiterbal?” – “Maar die heb je al Timmie!” – “Ja maar nog geen groene.” Daarna ben ik twee euro lichter maar, twee kusjes rijker. Het maakt toch wat in mij los, op Valentijnsdag.

Heb ik toen liefde gekocht ? Ik weet eigenlijk niet eens meer wat de definitie van liefde is tegenwoordig. Samen Netflix kijken? Hartjes naar elkaar appen? Een keer wél je afspraken nakomen?

Scheiden is hip tegenwoordig, bureaus die mensen helpen met scheiden schieten als paddenstoelen uit de grond. Meestal is gebrek aan liefde niet de reden dat mensen elkaar verlaten maar volgens mij door een gebrek aan vriendschap.

Nou, vriendschap is online ver te zoeken. Haten is de nieuwe liefde, vijandschap is sterker dan vriendschap. Hoe mensen elkaar de grond inboren vanwege hun ideologie, mening, huidskleur of geaardheid. De autoloze zondag was vroeger een succes. Van mij mogen ze de online-loze zondag invoeren. Iets meer elkaar zien, elkaar leren kennen, van elkaar leren.

In onze stad is er ook niet veel liefde naar de burgers toe. We mochten maandenlang niet zwemmen, speeltuinen verdwijnen, de stad wordt koud en kil omdat de volksvertegenwoordigers te druk zijn met het spuwen van haat, ruzies en hun obsessie voor vingertje-wijzen.

We houden ook steeds minder van onszelf. Vind je het gek? Op jonge leeftijd gooien jongeren twintig filters over een foto waar ze overdreven geposeerd op staan om likes te krijgen. Want meer likes, is meer zelfvertrouwen. Of juist onzekerheid? In ieder geval een gebrek aan liefde.

Ik besef dat houden van mijn vrouw het beste is wat ik kan doen voor mijn kinderen. Dat geldt eigenlijk voor iedereen, in welke levenssituatie dan ook. Houden van je naasten, je vrienden, je dierbaren. Die energie heeft effect op je omgeving. Stuur geen app met een hartje, maar knuffel elkaar, lang.

Toen mijn zoontje thuis een stuiterbal naar mij gooide en ik hem ving, zei hij: “Papa ik hou van jou.” Onbetaalbaar… Fijne Valentijnsdag!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl