Grote bewondering voor een uniek netwerk

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL (ingezonden artikel van Samen in de Regio) – Diederick Janssens is een ambassadeur! Voor Stayokay, waar hij hostelmanager is, voor Bergen op Zoom én voor Samen in de Regio. Hij woont hier nog niet zo lang maar begint al heel aardig zijn draai te vinden en dat wijt hij mede aan dit netwerk. “De gemeente moet dat echt koesteren”, zegt hij stellig. “Het is uniek in heel Nederland.”

Diederick is een man met veel verhalen en één ervan heeft alles te maken met zijn nieuwe baan bij Stayokay. Met zijn vrouw ging hij, woonachtig in Monnickendam, eens zitten om te kijken naar wat een goede toekomst zou zijn voor hun kinderen. Vooral de vraag ‘waar?’ stond daarbij centraal. “We hebben ons uitgebreid verdiept in allerlei plaatsen in Nederland en zijn uiteindelijk in Bergen op Zoom gaan wonen. In de periode daarvoor hebben we een aantal keren enkele dagen vertoefd bij Stayokay, onder meer om de stad te kunnen verkennen. Zo ontdekte ik niet alleen wat een mooie gemeente dit is maar ook hoe leuk dit hostel, deze plek is.”

Uniek

Pas toen hij al hier was komen wonen met zijn gezin, kwam de functie van manager bij de Bergse Stayokay vestiging vrij. “Die kans heb ik meteen met twee handen aangepakt natuurlijk. En dan wil je vanzelfsprekend heel snel kennis gaan maken met de partijen waar je als hostel en ontmoetingsplaats mee kunt samenwerken.” Zo kwam Diederick in contact met Samen in de Regio en z’n enthousiasme liegt er niet om: “Veel bedrijven zijn op zoek naar zingeving, naast hun reguliere activiteiten en winstoogmerken. Er is echt behoefte aan manieren om MVO op een mooie manier vorm te kunnen geven. Daarvoor moet je bij reguliere netwerkclubs, zoals je die overal ziet, meestal niet zijn. Wat Samen in de Regio te bieden heeft en mogelijk maakt is écht uniek.”

Investeren in mensen, kansen bieden

De manager wil ook meteen vol in het netwerk duiken en er heel graag gebruik van maken. “Natuurlijk op de wijze die past bij zowel Samen in de Regio als Stayokay. De menselijk maat en duurzaamheid zitten al 90 jaar diep in het DNA van onze organisatie. We vinden investeren in mensen ontzettend belangrijk en zijn dringend op zoek naar medewerkers. Dat is mogelijk door een aantal partners perfect te combineren.” Hij wil nieuwe mensen het liefst zo allround mogelijk opleiden, dus van de keuken tot de receptie en bediening, maar op alles zijn uitzonderingen mogelijk. Ervaring is dus niet noodzakelijk. “Als we statushouders een plek kunnen geven die nog met taallessen bezig zijn, kunnen ze hier altijd komen koken. Ook andere vormen van begeleiding en eventuele aanpassingen zijn mogelijk, of op z’n minst bespreekbaar. Ook studenten mogen voor een leerplek langskomen. Ik hoop écht dat er Samen in de Regio partners zijn die kansen zien hier. Wij bieden ze in ieder geval graag!”

Nogmaals uit hij zijn oprechte verbazing over wat Bergen op Zoom en de Brabantse Wal voor bijzonders ‘in huis’ hebben: “Ik ben al op heel wat plekken geweest maar op deze sociaal betrokken wijze zó effectief kunnen netwerken ben ik echt nergens tegengekomen. Daar mag je als regio en gemeente zéér trots op zijn!”

Meer weten over Samen in de Regio? Check deze profielpagina eens.