Roncalli-ouders leren over puberverleidingen

BERGEN OP ZOOM (ingezonden artikel, bewerkt door de redactie) – Pubers zijn ook maar mensen, zelfs als ze op Roncalli zitten. Ook hier zitten jongeren die experimenteren met drugs of alcohol, of die teveel gamen of bezig zijn op social media. De ouderraad van Roncalli organiseerde een thema-avond, die ouders voorzag van munitie om met hun kinderen in gesprek te gaan over de vele verleidingen waarmee ze te maken krijgen.

Als je puber bent, dan is je smartphone onmisbaar, en speelt je halve leven zich af op social media, waar de groepsdruk soms nog groter is dan in de echte wereld. Gamen is het mooiste dat er is, en wanneer je vrienden experimenteren met alchohol of drugs wil je niet achterblijven. Grote problemen veroorzaken al die verleidingen niet op Roncalli, maar de ouderraad vindt dat je je ogen niet moet sluiten voor de realiteit. “Dat onze kinderen vandaag nog niet in aanraking gekomen zijn met deze dingen betekent niet dat dat morgen niet anders kan zijn. Goed voorbereid zijn en beslagen ten ijs komen is altijd een goed idee”, zegt Willeke Bezemer, voorzitter van Roncalli’s ouderraad. “Voor ouders en kinderen is het nuttig om te weten wanneer gebruik misbruik – en dus een probleem – wordt.”

Een goed idee is dat zeker. Kinderen zijn nieuwsgierig, grenzen verleggen hoort erbij en als ouder hoop je dat het met jouw zoon of dochter zo’n vaart niet zal lopen. Meestal is dat ook zo, maar tegelijkertijd is alcoholgebruik al de normaalste zaak van de wereld, en zijn lachgas en drugs steeds eenvoudiger te krijgen. Wat als het nou wél zo’n vaart blijkt te kunnen lopen en als je dat als ouder wil voorkomen?

Schot in de roos

De ouderraad van Roncalli organiseerde op donderdag 13 februari een thema-avond, waarin het Heldertheater en Roeland van Roosmalen van verslavingszorginstelling Novadic Kentron aan de massaal aanwezige ouders lieten zien hoe het puberbrein omgaat met verleidingen, en hoe je dat als ouder in goede banen kunt leiden. Het bleek een schot in de roos, zegt Willeke Bezemer: “De combinatie van een ervaren preventiemedewerker die zijn ervaringen deelt en de herkenbare sketches maakten de avond herkenbaar, maar toch niet te zwaar. Het aantal inschrijvingen – ruim 125 – was wat ons betreft overweldigend, wat de behoefte onderschrijft. Op het einde van de avond ging iedereen naar huis met nieuwe inzichten over het puberbrein, en handvatten waarmee men in gesprek kan met de eigen zoon of dochter.”

Praktische tips

Roeland van Roosmalen en het Heldertheater maakten vooral duidelijk dat zo’n gesprek luchtig en vanzelfsprekend kan verlopen, en dat het in heel veel gevallen mogelijk is om op tijd bij te sturen en erger te voorkomen. Willeke Bezemer is er blij mee: “We hopen dat ouders iets hebben aan de tips die ze meenemen uit deze avond. Want de verleidingen liggen overal op de loer, en kunnen ertoe leiden dat onze kinderen op school, op sociaal vlak of fysiek in de problemen komen. Zelfs wij als ouders zijn niet te oud om te leren. Deze avond heeft daar goed aan bijgedragen.”