Column: Mille Periculis Supersum

Volkan brengt met zijn nieuwste column een eigen ode aan Supersum, De Vierschaar en iedereen die bij deze indrukwekkende productie betrokken is.

Mille Periculis Supersum

‘Duizend gevaren kom ik te boven.’ Als het even tegenzit moet je gewoon eens midden op de Grote Markt gaan staan en het credo van onze stad nog eens lezen. Het geeft je weer energie, het prikkelt je chauvinisme en je creëert tevens een moment dat je kunt denken aan de creatieve en talentvolle inwoners van onze stad. Deze hebben zich andermaal bewezen in de weergaloze productie Supersum, van De Vierschaar.

Door: Volkan Tasdan

Meestal laat theater geen realiteit zien maar geeft het weer wat er achter de realiteit zit. Toen ik de bezoekers van de première van Supersum observeerde leek het tegendeel waar. Ik kreeg het gevoel dat zij zich in de jaren ’40 waanden, het gebeurde er echt. Waren de spelers zo goed? Nee ze waren uitmuntend! Was het decor zo mooi? Nee het was perfect!

Theaterkunst maakt meestal het onzichtbare zichtbaar. Want toen ik aan één van de vele enthousiaste bezoekers vroeg of het een onbekend verhaal was, wees ze mij erop dat men het verhaal waarschijnlijk wel kende maar er nog geen beeld bij had. Laat dat nou precies hetgeen zijn waarin de spelers, de mensen achter de schermen en de meesterbreinen achter het concept op een briljante manier in zijn geslaagd. Er was een tijdmachine-effect waardoor boeken tot leven kwamen  en vraagtekens veranderden in uitroeptekens, maar ook andersom.

Het gaat ook niet alleen over de periode na D-day. Het gaat ook over de strijd van de burgers met zichzelf en hun naasten, soms herkenbaar, soms ongrijpbaar. Ik denk terug aan de charismatische Burgemeester, mooie Cato, de bravoure van ortskommandant Hansing en de energie van kleine Martien. Maar ook aan het gesnik van het publiek. Zelf hield ik het eveneens niet droog. Toen ik wegliep hoorde ik nog de echo van de liederen en stond de vlag van canada op mijn netvlies, net als het talent van de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Bijzonder goed!

Ik fietste met een omweg terug naar huis, om nog eens de lijfspreuk van onze stad te lezen. Niet omdat het even tegenzat maar omdat je aan het einde van dit spektakel mag zeggen dat Bergen op Zoom de tegenslagen in vele opzichten heeft overwonnen.

Noot van de redactie: Er zijn nog tickets beschikbaar, onder meer via deze door ons gesponsorde link: Supersum.nl

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl