Column: Paarse hesjes…

Paarse hesjes…

Door al het geel valt de kleur paars vandaag niet op. Het is paarse vrijdag, een dag om steun te betuigen aan naasten die homo, lesbisch, bi of trans zijn. Of mijn leerlingen zich ervan bewust zijn? Hebben ze iets paars aangetrokken vandaag? Nee, maar is het echt nodig om aan de buitenkant te laten zien waar je voor staat?

Door: Volkan Tasdan

Voor kerst vraag ik dit jaar een geel hesje. Gewoon omdat ik wil weten hoe dat nou voelt. Ik heb meer dan tien mensen gesproken die zich hebben aangesloten bij een van de vele gele hesjes groeperingen maar ik heb nog steeds geen helder beeld van waarom zij zo opstandig zijn. Als ik alles samenvat kom ik niet verder dan: de regering is onbetrouwbaar, we zijn het zat, het is allemaal de schuld van de elite. What’s new? Rutte heeft in mijn ogen gelijk: Wij hebben allemaal een geel hesje aan.

Kortgeleden werd bekend gemaakt dat de plannen voor de het voormalig pand van de Duthler niet meer doorgaan. Binnen een mum van tijd ging het los op social media. “Leugenaars zijn het. Ze komen hun beloftes niet na.” De schapen werden direct losgelaten want iedereen riep daarna hetzelfde.

Ik liet een raceauto zien aan mijn zoontje en zei dat hij die als kado zou krijgen maar hij werd boos en zei dat hij een trein wilde. Een leerling van mij maakte expres zijn huiswerk niet omdat hij vond dat ik te streng was. Ze hebben allemaal gele hesjes aan in mijn ogen. Ik denk dat de mens eigenlijk niet geneigd is om in opstand te komen, maar meer om gedrag te kopiëren. Het lijkt mij ook geen goede ontwikkeling dat iemand zich aansluit bij zo een groepering, alleen maar om opstandig te zijn. Als je in Nederland al niet kunt omgaan met foute beslissingen van de overheid, wees dan stiekem maar blij dat je niet in een ander land woont. Dan zou je waarschijnlijk heel je leven in een geel hesje moeten rondlopen, als je het daar durft althans.

Onze representatieve democratie wordt gedegradeerd tot een verkapte dictatuur. Misschien is het een idee dat die mensen eens een jaar doorbrengen in een dictatoriaal land, dan mag je niet eens protesteren, iets dat onze democratie wel toestaat.

Het is goed om kritiek te leveren op de staat, om op te komen voor je rechten, om je tanden te laten zien. Al zijn er meer wegen die leiden naar Rome. Of beter: Den Haag. De besluiten die men neemt zijn niet gunstig voor verschillende groepen in onze samenleving maar komt het ook niet omdat wij het gewoon altijd heel goed hebben gehad?

Het wordt inderdaad tijd dat de politiek oog krijgt voor de 'gewone' burger. Maar laten wij dan eerst leren elkaar te respecteren, niet te polariseren, niemand achter te stellen. Misschien moeten we daarom vandaag eerst met zijn alleen een paars hesje aantrekken.

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl