Column: Terugsturen!

Ik ben geen voetballiefhebber. Ja, die mensen bestaan! Ik zou het liefst een tv willen die automatisch door zapt als het scherm meer dan 70 procent groen wordt. Als Nederland in het WK de finale zou spelen (niet een heel reëel scenario momenteel, geloof ik) zou ik nóg niet kijken waarschijnlijk. Het boeit me gewoon niet. Toch krijg ik wel het een en ander mee over voetbal, de supporters en de bijbehorende wereld. Via de 'social' media en nieuwssites met name. Ik ben dan altijd blij dat ik m’n verstand weet te gebruiken, anders zou ik waarschijnlijk denken: “Stuur alle voetballiefhebbers terug naar voetballand!”

Rellen recent nog in Groningen, Haarlem, Amsterdam maar ook elders in Europa… Verkrachtingen, diefstal, scheldkoren… Wordt allemaal verzwegen! Een expert zegt er over: “Dat hoorde je dan als het allemaal geregeld was, maar het kwam nooit naar buiten.” Klik hier maar als je me niet gelooft. Het wordt allemaal in de doofpot gestopt en als vrouwelijke agenten er wat van zeggen worden ze “agressief en gooien ze de beuk erin”. Oh ja, en ze willen steeds meer geld; voor hun huisvesting, als inkomen en dan hebben we het nog maar niet over de kleding. Het is niet snel goed, geloof ik, en als het niet nieuw genoeg meer is gooien ze het weg. En heb je de puinhoop die ze soms achterlaten wel eens gezien? Dat willen we toch niet in ons mooie Nederland? Wég die voetballers!

Of ligt het anders? Zou het kunnen dat nogal wat media vooral (en soms zelfs alleen maar) de excessen tonen? Vaak uit effectbejag, omdat het nu eenmaal veel lezers oplevert en dat vinden je adverteerders fijn. Ik denk van wel en ga er daarom van uit dat de meeste voetballiefhebbers hele normale mensen zijn die, net als jij en ik, het beste met hun medemens voor hebben. Die rotte appels zijn vreselijk en daar moet snel tegen worden opgetreden, dat vinden we allemaal. Maar al die andere mensen, daar staan we allemaal voor open. Toch..?

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven

Foto: voetbalrellen Griekenland (anoniem)