Column: Toekomstdromen over de binnenstad

Toekomstdromen over de binnenstad

“Wanneer krijgen wij een bekende kledingzaak, een grote winkel of een mega fastfoodketen in de binnenstad?” Een greep uit een paar vragen van mensen op het terras, naar aanleiding van een discussie over het faillissement van Intertoys. Ik antwoordde met: "Wanneer worden wij wakker uit onze droom dat winkels nog van deze tijd zijn?”

Door: Volkan Tasdan

Misschien moeten wij vaker naar onze kinderen luisteren. Mijn brugklasleerlingen hebben vorige week als taak gekregen om onze binnenstad te vernieuwen op papier en 'Think big!' was het enige dat ik hen meegaf. De 'wuppen' waren op veel vlakken verder dan verschillende volksvertegenwoordigers in onze gemeente. 'Think Big!' hebben zij niet opgevat als grote winkels, gebouwen of randstad-achtige taferelen, maar zij hebben alle pijlen gericht op vertier en emotie.

Ideeën waren er volop: "Kent u Hotel La Pucelle? Een project om verschillende mensen uit de wijken bij elkaar te krijgen door middel van kunst en passie. Waarom krijgen zij geen plekje in het centrum?"  Een ander was de binnenstad een afspiegeling van de vastenavend te laten zijn. Bourgondisch, veel eet- en drinkgelegenheden, veel tentjes vol van zang en dans. Bergse 'pubs', waar heel het gezin kan vertoeven, ook doordeweeks…

Toen de leerlingen mij zagen lachen tijdens hun voordracht bleven zij bloedserieus. "Meneer, ik snap heel goed dat dit in uw ogen onrealistisch klinkt. Maar weet je wat pas echt niet realistisch is? Dat wij denken dat winkels kunnen blijven bestaan in deze tijd. Dat er mensen zijn die boos zijn dat men alles online koopt. Wat is er er nou handiger dan dat?" Toen ik weer begon te giechelen verhief kleine Wietske haar stem en zei: “En voor alle volksvertegenwoordigers die dan weer moeten zeggen dat dit allemaal niet zomaar kan omdat het van dit en dat afhankelijk is, wees stil en zoek een andere baan, misschien een online webshop."

Opeens begon de klas te lachen en was ik stil. Misschien moeten inderdaad de kinderen bepalen hoe hun toekomstige binnenstad eruit ziet en niet wij. Want de toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent en we moeten kinderen leren te dromen met hun ogen open.

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl