Comité Halsterseweg Pro Fietsstraat blij met plannen Halsterseweg

BERGEN OP ZOOM – De Halsterseweg Zuid gaat op de schop en wordt vooral het domein van en voor fietsers. Dat meldt Comité Halsterseweg Pro Fietsstraat in een persbericht. Ze zijn blij met de plannen, al valt er natuurlijk altijd nog wat te verbeteren.

Het gaat er echt anders uitzien dan op de schets die het comité eerder dit jaar maakte om de wensen van de straatbewoners kenbaar te maken, maar het idee van een fietsstraat is door de gemeente opgepakt en inmiddels als plan verder uitgewerkt. De leden van het comité laten weten blij te zijn met de uitkomst.

Het fenomeen 'fietsstraat' is nog relatief onbekend. Echte regels zijn er ook nog niet voor. Belangrijkste is dat het wegbeeld moet aanzetten tot veilig verkeersgedrag en dat fietsers en voetgangers er letterlijk en figuurlijk voorrang en de ruimte hebben. De beleving is die van een chique woonstraat voor fietsers, voetgangers én automobilisten. Alleen die laatste categorie mag er maar 30 rijden en wordt daar bij geholpen met borden, wegmarkeringen, drempels, een smalle rijbaan en dergelijke. Het Comité Halsterseweg Pro Fietsstraat vindt dat het voorontwerp in hoge mate aan die eisen voldoet en is dus tevreden.

Lastig kruispunt

Zorgen zijn er echter ook nog. Over onder meer de kruising Halsterseweg, Burg. Stulemeijerlaan, Noordzijde en Zuidzijde Zoom en het Garnizoenspad. Die is complex en onoverzichtelijk. Ook daar zou een betere invulling voor moeten komen. Verder zal actief werk gemaakt dienen te worden van het handhaven van de maximum snelheid, stellen de vertegenwoordigers van de bewoners aldaar.

Het huidige ontwerp gaat vrijwel zeker één van de mooiste en veiligste fietsstraten van het land opleveren, aldus het comité. Wanneer er werkelijk met de aanleg wordt begonnen is nog onbekend.

Afbeelding: Comité Halsterseweg Pro Fietsstraat