COPD-infomarkt bij Bravis

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Op woensdag 18 november is het Wereld COPD Dag. Het Bravis ziekenhuis besteedt de dag daarvoor, op dinsdag 17 november, extra aandacht aan deze chronische longaandoening. Tijdens een informatiemarkt zijn zorgspecialisten van het ziekenhuis en ervaringsdeskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. De Informatiemarkt is op de locatie Roosendaal, van 10.00 tot 15.00 uur. Daarbij staat onder meer het COPD Zorgpad centraal.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij de behandeling zijn diverse zorgverleners betrokken. De aandoening treft vooral rokers, maar luchtvervuiling, erfelijke factoren of werken met chemische stoffen kunnen ook COPD veroorzaken.
Tijdens de informatiemarkt in het Bravis ziekenhuis zijn een longverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en de Astma en COPD Beweegvereniging West-Brabant (ACBWB) aanwezig om vragen te beantwoorden. De bezoeker kan daarnaast door middel van eenvoudige testjes onder meer zijn longinhoud laten meten.

Zorgpad

Het Bravis ziekenhuis neemt samen met onder meer huisartsen en zorginstellingen uit de regio deel aan het ontwikkelen van een landelijk transmuraal COPD-zorgpad. Binnen een zorgpad worden behandelingen van diverse zorgverleners nauwgezet op elkaar afgestemd. Dit zorgpad, dat start in het ziekenhuis en doorloopt in de thuissituatie, is bedoeld voor mensen die na een aanval van ernstige benauwdheid (een longaanval) in het ziekenhuis worden opgenomen. Het doel is betere zorg te leveren aan COPD-patiënten tijdens en na een ziekenhuisopname.

Overal gelijk 

Zorgpaden voor COPD-patiënten zijn in veel ziekenhuis anders ingericht. Dat betekent in de praktijk verschillen in opnameduur en frequentie van de heropname. In het nieuwe transmurale zorgpad krijgt een COPD-patiënt in Groningen straks dezelfde behandeling als een patiënt in Bergen op Zoom of Roosendaal.
Het initiatief voor één landelijk zorgpad komt van Long Alliantie Nederland. Het nieuwe zorgpad wordt vanaf januari 2016 in acht regio’s getest bij COPD-patiënten die met een longaanval in het ziekenhuis worden opgenomen. Het Bravis ziekenhuis werkt in deze pilot nauw samen met huisartsen, zorginstellingen, apothekers en fysiotherapeuten.

Bron: Bravis ziekenhuis